При районних адміністраціях Львівщини запрацюють консультаційно-координаційні центри для переселенців

Невдовзі у кожному районі Львівської області запрацюють консультаційно-координаційні центри для переселенців. У них надаватимуть юридичну та психологічну допомогу переміщеним особам, а також координуватимуть зусилля громадських організацій із залученням органів державної влади.

Як розповіла  голова робочої групи «Медико-психосоціальна допомога», радниця начальника Львівської ОВА Галина Бордун, створять такі центри при районних військово-цивільних адміністраціях Львівщини. У Львівському районі попередньо такі центри діятимуть у трьох громадах.

Галина Бордун додала, що кількість громад, в яких працюватимуть центри, може бути і більшою, адже нещодавно бажання долучитись до ініціативи виявила Новояворівська територіальна громада.

Консультативно-координаційні центри виконуватимуть такі завдання:

-          надання юридичного супроводу;

-          психологічна підтримка;

-          майданчик комунікації та об'єднання послуг від грантових програм та інших послуг в громадах;

-          організація зустрічей з різними середовищами для вирішення питань ВПО;

-          впровадження стандарту комунікації в територіальних громадах Львівщини.

Що стосується  юридичного супроводу, то тут консультуватимуть з питань виготовлення документів, втрати майна та поширених питань отримання допомоги.

Послуги з психологічної підтримки надаватимуть як у форматі індивідуального супроводу, так і групової роботи. Передбачать також психологічний супровід ВПО в місцях тимчасового проживання на Львівщині.

Наразі формують графіки того, як партнери центрів надаватимуть допомогу.

Окрім цього, вже з наступного тижня спільно з УКУ, Львівською міською кризовою службою, проєктом «Психічне здоров’я» для психологів-практиків та соціальних педагогів, які працюють в громадах, проведуть дводенне навчання про те, як працювати в кризових ситуаціях. Загалом навчання пройдуть 200 фахівців.

Усіх, хто має можливість і бажання допомогти вирішувати важливі питання для ВПО, запрошують доєднатися до роботи консультаційно-координаційних центрів.

Для цього потрібно заповнити два посилання:

1) Загальна інформація про послуги для ВПО

On-line каталог

2) Анкета для делегованих від вас юристів, психологів в центри при РА ЛОДА