У центрах людям надаватимуть юридичний супровід, психологічну підтримку, консультації з різних питань.

Сьогодні, 12 липня, у Львівській ОВА провели першу робочу зустріч щодо створення консультаційно-координаційних центрів при районних військово-цивільних адміністраціях Львівщини. 

У зустрічі взяли участь начальник Львівської ОВА Максим Козицький, радниця очільника області Галина Бордун, представники благодійних фондів, волонтерських та громадських організацій, зокрема Данської ради у справах біженців в Україні, «Triangle Generation Humanitaire», «Людина в біді», «HelpAge International», «Unicef», «Українська освітня платформа», «Регіон Карпат», «Neeka» та осередків Карітас Львівщини.

Такі центри планують створити при кожній із семи Львівських районних військово-цивільних адміністрацій.  

«Ми доручили кожній із районних військово-цивільних адміністрацій створити у зоні своєї юрисдикції консультаційно-координаційний центр для ефективнішої допомоги усім, хто цього потребує у громадах на місцях. Такі центри ми створюємо для спільної роботи громадських організацій із залученням органів державної влади. Така координація зусиль волонтерських організацій та влади допоможе краще допомагати внутрішньо переміщеним особам. Це передбачає юридичний супровід та психологічну підтримку, тому запрошую усіх до спільної роботи», – сказав під час зустрічі начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Основними завданнями таких консультативно-координаційних центрів є: надання юридичного супроводу; психологічна підтримка; організація зустрічей з різними середовищами для розв'язання питань ВПО; впровадження стандарту комунікації в територіальних громадах Львівщини. Також ці центри служитимуть майданчиками комунікації та об'єднання послуг від грантових програм та інших послуг в громадах.

«Нерідко від громадських організацій ми чули, що бракує комунікації в самих громадах та навіть банального розуміння того, хто що робить. Саме тому ми вирішили створити спільний майданчик для комунікації та об’єднання послуг із залучення грантових програм. Лише спільними зусиллями влади та волонтерських організацій ми зможемо ефективно розподіляти наші зусилля та координувати усі наші дії», – розповіла голова робочої групи Медико-психосоціальної підтримки та радниця очільника області Галина Бордун.

У таких консультативно-координаційних центрах надаватимуть послуги з юридичних питань та з психологічної підтримки. Зокрема це: консультування з виготовлення документів; втрата майна та поширені питання отримання допомоги. Передбачать також психологічний супровід ВПО в місцях тимчасового проживання на Львівщині.

«Одне з основних питань, які виникали на усіх стратегічних сесіях це проблема в комунікації. Якщо скоротити ланцюжок передачі інформації з рівня області до рівня конкретного району, нам вдасться локалізувати можливості та потреби усіх груп осіб. Використовуючи усі наявні ресурси та здійснюючи обмін лише актуальною інформацією, нам вдасться покрити більше потреб, ніж ми покриваємо зараз». – Наголосив т.в.о. директора департаменту соціального захисту населення Львівської ОВА Роман Адрес.

У межах зустрічі обговорили також проблему дублювання послуг волонтерів та допомоги, яку волонтерські організації надають внутрішньо переміщеним особам і нарощення комунікації між громадськими та волонтерськими організаціями.

Усіх, хто має питання або пропозиції, запрошують звертатися на електронну пошту: medpsysocial.aid@gmail.com