Уряд Польщі спільно з українською владою планують створити спеціальну економічну зону для інвестицій, яка спершу діятиме на території Львівщини, а потім на Харківщині для відбудови регіону.

Сьогодні, 13 червня, у Львівській обласній військовій адміністрації начальник ОВА Максим Козицький зустрівся з главою канцелярії прем'єр-міністра Республіки Польща Міхалом Дворчиком. На зустрічі обговорили питання створення спеціальної економічної зони, у якій мають діяти особливі заохочення для підприємств, які, розгортаючи свою діяльність, могли б отримати підтримку від польського уряду. 

«Для нас це є новий стимул для розвитку, а для вас – нові робочі місця. Ми хочемо розпочати з Львівщини, адже тут маємо найбільше налагоджених контактів. Ми провели попередні розмови з міністром розвитку громад і територій України Олексієм Чернишовим, а зараз гармонізуємо наше законодавство, щоб воно відповідало європейським нормам. Туди мають заходити не лише польські, але й інші європейські підприємства», – зазначив Міхал Дворчик.

Максим Козицький своєю чергою повністю підтримав цю ідею.

«Створення таких проєктів на території Львівщини є пріоритетом для нас як для області, куди переїхала велика кількість внутрішньо переміщених осіб, які втратили разом з власними домівками місця праці. Нам надзвичайно важливо забезпечити роботою усіх, хто цього потребує. Дуже вдячний Республіці Польща за надання гуманітарної допомоги і особливо за передачу модульних будиночків, у які розселили значну кількість ВПО з регіонів охоплених війною». – Наголосив очільник області.

Міхал Дворчик повідомив, що для реалізації такого проєкту потрібно виділити не менше 100 гектарів під індустріальний парк, де зможуть зайти такі великі підприємства як Volkswagen чи один з корейських виробників акумуляторів для електричних автомобілів. 

На зустрічі також обговорили збільшення кількості точок для огляду великогабаритних автомобілів на пункті пропуску Корчова – Краківець. Ідеться про збільшення кількості пунктів з 5 до 11 з подальшою перспективою збільшення до 20. Окрім того, обговорили відновлення залізничного сполучення Львів – Варшава.