Львівський Оборонний Кластер (ЛОК) спільно з КУ Інститут міста виготовили та передали 80 тис. бронежилетів 4-го класу захисту для захисників України. Міністерство оборони визначило ЛОК основним координатором волонтерського руху з виробництва бронежилетів на час війни. Щодня у виробництві задіяно близько тисячі людей. А завдяки злагодженій роботі команди вдалося вийти на суттєві потужності - 1500 одиниць на добу.

На початку загострення війни у лютому працівники ліцензованого підрядника Міноборони України - Харківського заводу засобів індивідуального захисту - перелокувалися до Львова, аби перезапустити виробництво бронежилетів, тактичного оснащення, уніформи для української армії.

«У 2014 році ми виробляли бронежилети для Майдану, а згодом для військовослужбовців та волонтерів, які прямували на схід України її боронити. З початком повномасштабного вторгнення ми релокували нашу команду до Львова.

Ми розуміли, що на початок повномасштабної війни в Україні був суттєвий брак бронежилетів. Знаючи це, ми розуміли, що тисячі наших хлопців прямуватимуть на фронт без захисту. Тому вирішили створити великий волонтерський проєкт, маючи знання, технології, базову команду та контакти деяких підприємств по Україні, де залишились матеріали», - розповів голова правління Львівського Оборонного Кластеру Максим Плєхов.

Харків’яни привезли експертизу, технічну документацію та частину устаткування до Львова. Натомість підприємства Львівського регіону, бізнес-спільнота і волонтери долучилися до проєкту. Також доєдналися експерти з балістики і тактичного спорядження зі всієї країни.

«Ми дійсно вдячні львів’янам, які нас прийняли, повірили у нас та допомогли нам разом створити Львівський Оборонний Кластер. До ініціативи підключились дуже багато людей – місцева бізнес-спільнота, виробничі підприємства. Так, ми створили велику спільноту професійного волонтерства», - додав Максим Плєхов.

Перед новоствореним об’єднанням постали не тільки виробничі, але й багато організаційних задач. Прийом донорських коштів українських і закордонних благодійників, контрактування сировини, адміністрування договорів з підрядниками. Значну частину менеджменту взяла на себе Львівська комунальна установа Інститут міста.

«Ми маємо понад 10-річний досвід реалізації підтримки стратегічного розвитку Львова. Втім, з 24 лютого перед нашою організацією постало питання не стільки стратегічного розвитку, скільки допомогти з кризовим менеджментом та викликами, з якими стикнулось місто.

Вже в березні ми зустрілись із колегами зі Львівського Оборонного Кластеру і взяли на себе  організацію  процесів зі створення бронежилету, зокрема отримання донорських коштів, закупівлі матеріалів, оплати всіх послуг організаціям, які залучені до цього процесу. Також ми оформляємо документацію на запити, які надходять від ЗСУ. Нашою функцією стала допомога, з точки зору фінансового менеджменту і бюрократії, яка стоїть за виробництвом кожного бронежилету. Сподіваємось, вже скоро вдасться досягнути показника 100 тис. бронежилетів. Ми готові й далі долучатись, забезпечуючи, зокрема, роль Львова у процесах захисту оборони України», - розповів заступник директора центру стратегічного планування КУ Інститут міста Максим Терлецький.