Начальник Львівської ОВА Максим Козицький зустрівся з регіональним представником ФАО у Європі та Центральній Азії Раймундом Йеле та головою офісу ФАО в Україні П’єром Вотьє.

Під час зустрічі з начальником Львівської ОВА Максимом Козицьким регіональний представник ФАО у Європі та Центральній Азії Раймунд Йеле наголосив, що організація збільшила свою спроможність в Україні і окрім програми реагування на надзвичайні ситуації, відновлює проєкти, спрямовані на збереження фермерства та сільського господарства, які розпочали до повномасштабної війни. 

«З початку війни ФАО розгорнула та масштабувала свою діяльність. Команда професіоналів із 95 працівників постійно залишається на місці, аби надавати допомогу фермерам та сільським домогосподарствам», – зазначив Раймунд Йеле. – «Ми продовжуємо підтримувати Україну і тісно співпрацюємо з Міністерством аграрної політики та продовольства, а також місцевими адміністраціями, аби забезпечити стабільність і розвиток сільського господарства у цей нелегкий для країни час». 

ФАО забезпечила одноосібні селянські господарства насінням, а найближчим часом надаватиме корми для тварин, а також пілотуватиме програму з надання ваучерів для закупівлі необхідних матеріалів у сільськогосподарських цілях.

Підтримка надається переміщеним особам та сім’ям, які їх приймають у сільській місцевості, а також найбільш незахищеним верствам населення. Окрім того, важливим напрямом роботи є забезпечення тимчасовими сховищами для зберігання зерна. 

«Разом з Міністерством агрополітики ФАО впроваджує Стратегію щодо зберігання зернових, відповідно до якої ФАО планує забезпечити зберігання 4.07 мільйонів тонн зерна, що становить 25% від загальнонаціональної потреби. Львівщина є однією із областей, куди доправлять рукави для зберігання зерна, завантажувачі та розвантажувачі, а також модульні зерносховища. На рівні Львівської області створять комітет, куди увійдуть представники ФАО, органів обласної влади та асоціації фермерів. Однією з важливих вимог для отримання допомоги у вигляді тимчасового обладнання для зберігання зерна буде реєстрація у Державному аграрному реєстрі», – додав голова офісу ФАО в Україні П’єр Вотьє.

Також ФАО проводить загальнонаціональне оцінювання потреб фермерів та впливу війни на продовольчу безпеку і сільськогосподарські засоби для існування – 300 фермерів Львівщини опитають у межах цього оцінювання, а загалом по Україні — близько 5700.

Ще один важливий проєкт – «Комплексне, конкурентоспроможне та економічно раціональне створення вартісного ланцюжка у сільському, рибному та лісовому господарствах», який фінансує Європейський Союз.

З початком повномасштабної війни проєкт тимчасово призупинили, однак зараз ФАО розглядає можливість відновлення активностей проєкту, зокрема компоненту з надання грантової допомоги фермерам.

«Саме з метою впровадження цього компоненту і для кращої комунікації у Львові є офіс ФАО. Окрім Львівщини, гранти отримають фермери Закарпатської та Івано-Франківської областей. Гранти надаватимуть сільгоспвиробникам, які зайняті у сфері ягідництва, щоб допомогти їм у зберіганні та переробці ягід для створення доданої вартості», – додав П’єр Вотьє. – «Ми стартуємо з ягідництва, проаналізуємо усі переваги і у майбутньому плануємо додавати й інші галузі». Представники ФАО зазначають, що уже у найближчі тижні фермери та жителі сільських територій отримають більш детальну інформацію про те, як взяти участь у проєктах ФАО і отримати допомогу від організації.

Очільник області подякував організації за допомогу і наголосив, що Львівська ОВА відкрита до подальшої продуктивної співпраці.

Довідково: ФАО – продовольча та сільськогосподарська організація, спеціалізована установа Організації Об’єднаних Націй, яка очолює міжнародні зусилля з подолання голоду. Мета – забезпечити продовольчу безпеку для всіх і забезпечити регулярний доступ до достатньої кількості високоякісної їжі.