Впродовж 1-го кварталу 2018 року спостерігається зниження захворюваності на гострі кишкові інфекції майже на 20%. Проте фахівці Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України називають ситуацію нестійкою та виділяють райони, де захворюваність найбільша.
Впродовж 1-го кварталу 2018 року зареєстровано 1419 випадків гострих кишкових інфекцій проти 1757 випадків за аналогічний період минулого року. В сумі ГКІ, гастроентероколіти встановленої етіології складають 41,9%, ГЕК невстановленої етіології – 55,0%, шигельоз – 0, сальмонельоз – 3,1%. Найчастіше хворіють діти - питома вага серед дітей 0-17 років складає 73,5%, з найвищим показником у віковій групі 1-4 роки (57,7%).
Перевищення середньообласного показника (55,85) зареєстровано на 3-х адмінтериторіях, містах: Самборі (101,1), Львові (95,2), Трускавці (90,66).
Ротавірусний ентерит – зареєстровано 262 випадки (інтенсивний показник 10,31) проти 376 випадків (інтенсивний показник 14,89) за аналогічний період минулого року, спостерігається зниження рівня захворюваності на 30,32%. Питома вага захворілих серед дітей 0-17 років складає 98,1%.
Перевищення середньообласного показника (10,31) зареєстровано на 10-ти адмінтериторіях: Дрогобицькому (23,49), Яворівському (20,72), Жовківському (14,57), Стрийському (13,79), Городоцькому (13,05) районах та містах: Трускавці (38,18), Дрогобичі (25,15), Бориславі (19,15), Львові (14,08), Самборі (13,66).
Інші сальмонельозні інфекції – збільшення захворюваності на 11 випадків в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Зареєстровано 44 випадки проти 33 випадка. Питома вага захворілих серед дітей 0-17 років складає 34,1%. Перевищення середньообласного показника (1,73) зареєстровано на 6-ти адмінтериторіях, а саме: Бродівському (15,31), Дрогобицькому (4,14) районах та містах: Трускавці (9,54), Червонограді (8,50), Стрию (4,81), Бориславі (2,74).
З усіх ймовірних факторів, що сприяли захворюваності на кишкові інфекції, харчові продукти, придбані в організованій торгівлі, складають – 20,9 %, придбані на ринках – 21,5%, домашнє приготування – 28,7%. Недотримання санітарної культури населення (позитивні результати змивів у вогнищах) виявлені у 17,2%, порушення правил приготування та зберігання харчових продуктів в домашніх умовах – 11,7%.
В течение 1-го квартала 2018 наблюдается снижение заболеваемости острыми кишечными инфекциями почти на 20%. Однако специалисты Львовского областного лабораторного центра МЗ Украины называют ситуацию неустойчивой и выделяют районы, где заболеваемость наибольшая.
В течение 1-го квартала 2018 зарегистрировано 1419 случаев острых кишечных инфекций против 1757 случаев за аналогичный период прошлого года. В сумме ОКИ, гастроэнтероколиты установленной этиологии составляют 41,9%, ГЭК неустановленной этиологии - 55,0%, шигеллез - 0, сальмонеллез - 3,1%. Чаще всего болеют дети - удельный вес среди детей 0-17 лет составляет 73,5%, с высоким показателем в возрастной группе 1-4 года (57,7%).
Превышение среднеобластного показателя (55,85) зарегистрировано в 3-х городах: Самборе (101,1), Львове (95,2), Трускавце (90,66).
Ротавирусный энтерит - зарегистрировано 262 случая (интенсивный показатель 10,31) против 376 случаев (интенсивный показатель 14,89) за аналогичный период прошлого года, наблюдается снижение уровня заболеваемости 30,32%. Удельный вес заболевших среди детей 0-17 лет составляет 98,1%.
Превышение среднеобластного показателя (10,31) зарегистрировано на 10-ти админтерриториях: Дрогобычском (23,49), Яворовском (20,72), Жовковском (14,57), Стрыйском (13,79), Городокском (13,05) районах и городах: Трускавце (38,18), Дрогобыче (25,15), Бориславе (19,15), Львове (14,08), Самборе (13,66).
Другие сальмонеллезные инфекции - увеличение заболеваемости на 11 случаев по сравнению с аналогичным периодом прошлого года. Зарегистрировано 44 случая против 33 случаев. Удельный вес заболевших среди детей 0-17 лет составляет 34,1%. Превышение среднеобластного показателя (1,73) зарегистрировано на 6-ти админтерритория, а именно: Бродовском (15,31), Дрогобычском (4,14) районах и городах: Трускавце (9,54), Червонограде (8,50), Стрые (4,81), Бориславе (2,74).
Из всех возможных факторов, способствовавших заболеваемости кишечными инфекциями, пищевые продукты, приобретенные в организованной торговли, составляют - 20,9%, приобретенные на рынках - 21,5%, домашнее приготовление - 28,7%. Несоблюдение санитарной культуры населения (положительные результаты смывов в очагах) обнаружены в 17,2%, нарушение правил приготовления и хранения пищевых продуктов в домашних условиях - 11,7%.