Кількість захворілих відвідувачів ресторану "Княжий двір" під Львовом зросла до 12 осіб, серед них двоє дітей. Стан пацієнтів середньої важкості. У ресторані вважають, що причиною отруєння могли стати продукти або ж алкогольні напої, що клієнти принесли до закладу із собою під свою відповідальність.
Нагадаємо, 30 липня 2019 року за медичною допомогою звернулось 7 осіб, які 27 та 28 липня - святкували хрестини та день народження в ресторанно-готельному комплексі "Княжий двір" у с. Сокільники, Пустомитівського району.
Станом на 31.07.2019 року кількість постраждалих зросла до 12 осіб, з них двоє дітей віком 4 та 10 років. З них 11 перебувають на стаціонарному лікуванні в інфекційних лікарнях області: інфекційне відділення Пустомитівської ЦРЛ (1 особа) та в КНП ЛОР "Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня" (11 осіб). При поступленні встановлено попередній діагноз – гостра кишкова інфекція.
За даними Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України, спільними симптомами є скарги на підвищення температури, загальну слабість, нудоту, блювоту, пронос. Стан усіх хворих середньої важкості.
В ході епідрозслідування встановлено, що з готової ресторанної продукції захворілі вживали наступні страви: язик варений, картопля печена, шашлик, борщ з м’ясними млинцями, салат "Цезар", салат з язиком (заправлені майонезом), м’ясна нарізка, біла та червона риба, смажена риба, сир з плісенню.
Із виробів домашнього приготування: канапки з червоною ікрою, випічка з кремом, торт "Наполеон", диня і кавун принесені з дому.
Адміністрація ресторану вважає, що причиною отруєння могли стати саме продукти або ж алкогольні напої, що клієнти принесли до закладу із собою (під свою відповідальність).
"28 липня у нашому закладі проводилися святкування. А вже 30 липня до нас почали надходити скарги на отруєння гостей. За час існування нашого закладу (понад 15 років роботи) такий інцидент відбувся вперше. Ми впевнено можемо заявити, що наша кухня не лише смачна, але й безпечна! Це підтвержується нашим успішним досвідом роботи у сфері харчування та численні позитивні відгуки наших гостей протягом багатьох років. На нашу думку, причиною отруєння могли стати саме продукти або ж алкогольні напої, що клієнти принесли до закладу із собою (під свою відповідальність). На час проведення розслідування, ми тимчасово зупинили нашу діяльність та активно співпрацюємо з державними органами, допомагаючи їм, надаємо всю необхідну інформацію для з’ясування причин та умов отруєння. Ми висловлюємо щирі співчуття гостям, з якими відбувся цей неприємний інцидент", - прокоментували ситуацію у ресторані.
Тим часом полція відкрила кримінальне провадження за ч.1 ст.325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням). Санкція статті передбачає покарання - штраф до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.
А у ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області чекають на результати обстеження ресторану з відбором зразків готової продукції, змивів з оточення та дослідження персоналу на носійство кишкової групи та патогенний стафілокок. Епідрозслідування та протиепідемічні заходи тривають.
Количество заболевших посетителей ресторана "Княжий двов" под Львовом возросло до 12 человек, среди них двое детей. Состояние пациентов средней тяжести. В ресторане считают, что причиной отравления могли стать продукты или алкогольные напитки, которые клиенты принесли в заведение с собой под свою ответственность.
Напомним, 30 июля 2019 за медицинской помощью обратилось 7 человек, которые 27 и 28 июля - праздновали крестины и день рождения в ресторанно-гостиничном комплексе "Княжий двор" в с. Сокольники, Пустомытовского района.
По состоянию на 31.07.2019 года количество пострадавших возросло до 12 человек, из них двое детей 4 и 10 лет. Из них 11 находятся на стационарном лечении в инфекционных больницах области: инфекционное отделение Пустомытовского ЦРБ (1 человек) и в КНП ЛОР "Львовская областная инфекционная клиническая больница" (11 человек). При поступлении установлен предварительный диагноз - острая кишечная инфекция.
По данным Львовского областного лабораторного центра МЗ Украины, общими симптомами являются жалобы на повышение температуры, общую слабость, тошноту, рвоту, понос. Состояние всех больных средней тяжести.
В ходе эпидрасследования установлено, что из готовой ресторанной продукции заболевшие употребляли следующие блюда: язык вареный, картофель печеный, шашлык, борщ с мясными блинами, салат "Цезарь", салат с языком (заправленные майонезом), мясная нарезка, белая и красная рыба, жареная рыба, сыр с плесенью.
Из изделий домашнего приготовления: бутерброды с красной икрой, выпечка с кремом, торт "Наполеон", дыня и арбуз, принесенные из дома.
Администрация ресторана считает, что причиной отравления могли стать именно продукты или алкогольные напитки, которые клиенты принесли в заведение с собой.
"28 июля в нашем заведении проводились празднества. А уже 30 июля к нам начали поступать жалобы на отравление гостей. За время существования нашего учреждения (более 15 лет работы) такой инцидент произошел впервые. Мы уверенно можем заявить, что наша кухня не только вкусна, но и безопасна! Это подтверждается нашим успешным опытом работы в сфере питания и многочисленными положительными отзывами наших гостей в течение многих лет. По нашему мнению, причиной отравления могли стать именно продукты или алкогольные напитки, которые клиенты принесли в заведение с собой (под свою ответственность). На время проведения расследования, мы временно остановили нашу деятельность и активно сотрудничаем с государственными органами, помогая им, предоставляем всю необходимую информацию для выяснения причин и условий отравления. Мы выражаем искренние соболезнования гостям, с которыми произошел этот неприятный инцидент", - прокомментировали ситуацию в ресторане.
Между тем полция открыла уголовное производство по ч.1 ст.325 (нарушение санитарных правил и норм по предотвращению инфекционных заболеваний и массовых отравлений). Санкция статьи предусматривает наказание - штраф до ста необлагаемых минимумов доходов граждан или арест на срок до шести месяцев, или ограничение свободы на срок до трех лет.
А в ГУ Госпродпотребслужбы во Львовской области ждут результатов обследования ресторана с отбором образцов готовой продукции, смывов из окружения и исследования персонала на носительство кишечной группы и патогенный стафилококк. Эпидрасследование и противоэпидемические мероприятия продолжаются.