суд, патрульный, полицейский, пыткиЗолочівський районний суд Львівської області виправдав патрульного поліцейського Золочівського відділу поліції ГУ НП у Львівській області, якого звинувачували у побитті та катуванні затриманого. Суд не знайшов достатніми докази по справі. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень. 

Капітан поліції, працюючи на посаді старшого інспектора-чергового сектору реагування патрульної поліції № 3 патрульної поліції Золочівського відділу поліції ГУ НП у Львівській області, обвинувачувався у тому, що під час чергування 1 грудня 2016 року побив чоловіка та зламав йому ногу.

Як зазначається у матеріалах досудового розслідування, того вечора близько 23:30 до приміщення Золочівського ВП ГУ НП у Львівській області зайшов п'яний чоловік та розпочав суперечку з поліцейськими щодо того, хто має прибирати сніг на вулиці. При цьому він курив сигарету та лаявся нецензурно. У відповідь обвинувачений вийшов до нього у коридор, заламав руки, вдарив головою по решітці, почав бити по ногах, після чого надів кайданки. Внаслідок побиття чоловік отримав кілька переломів правої ноги.

Орган досудового розслідування кваліфікував дії поліцейського за ч. 1 ст. 127 КК України, як катування, тобто умисне заподіяння сильного фізичного болю, фізичного та морального страждання шляхом нанесення побоїв та насильницьких дій з метою покарати потерпілого за дрібне хуліганство, куріння тютюнових виробів у заборонених місцях та вступ у суперечку із працівником поліції.

Однак в судовому засіданні обвинувачений своєї вини не визнав. За його словами, того вечора громадянин зайшов у приміщення та постукав у віконечко чергової частини. Він відчинив, після чого громадянин, який на вигляд був у нетверезому стані та перебував у приміщенні з сигаретою, почав дорікати, чому вони не розчищають сніг на вулиці. Обвинувачений зробив йому зауваження, щоб він припинив курити та покинув приміщення райвідділу, запропонував звернутися у комунальні служби. Потерпілий продовжив вести себе неадекватно, виражатися нецензурними словами та, коли поліцейський вийшов до нього у коридор, накинувся на нього. У відповідь той повалив його на землю та надів кайданки. Обвинувачений зазначає, що про біль той нічого не повідомляв. Після того капітан викликав групу швидкого реагування, яка забрала чоловіка для подальшого освідування правопорушника.

Потерпілий підтвердив, що був дійсно напідпитку, оскільки перед тим святкував іменини зі співпрацівниками та друзями в ресторані. До Золочівського ВП ГУНП зайшов з власної ініціативи написати заяву, тому що падав сніг, а вулиці не були прибрані, і було слизько, а йому як інваліду ІІІ групи тяжко ходити. Щодо сигарети – то стверджував, що не курив, а лише тримав у руці, бо не знав, куди кинути. Вважає, що події пам'ятає повністю, і наполягав на тому, що обвинувачений жорстоко побив його та зламав ногу.

Проте інші поліцейські у райвідділку  підтвердили не його розповідь, а показання обвинуваченого. Крім того, і вони, і патрульні, що приїхали до райвідділку на виклик, стверджували, що чоловік міг самостійно пресуватися та стояти на ногах. Коли його садили на табуретку, про жодні травми, каліцтва чи проблеми з ногою не повідомляв. Дружина потерпілого в приміщенні лікарні вибачалася за поведінку свого чоловіка, до працівників поліції претензій не заявляла. Черговий лікар Золочівської ЦРЛ діагностував у чоловіка лише перелом стегнової кістки, інших травм не було.

Під час розгляду справи суд вирішив, що немає підтвердження факту заподіяння обвинуваченим фізичного болю потерпілому, що спричинило неможливість останнього самостійно пересуватися, а відповідно і стало причиною преломів кінцівки. Такж суд критично оцінив показання потерпілого, який у момент настання досліджуваної події події перебував у стані алкогольного спяніння. До того ж дії обвинуваченого були зумовлені протиправною поведінкою, який курив у заборонених місцях та виявив злісну непокору законній вимозі працівника поліції припинити протиправні дії. Тому у діях обвинуваченого суд не вбачив протиправної поведінки, останній діяв у межах наданих йому повноважень.

15 січня 2019 року Золочівський районний суд Львівської області визнав поліцейського невинуватим у пред'явленому обвинуваченні у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 127 КК України, і виправдав у зв'язку із відсутністю в його діях складу даного кримінального правопорушення.

Потерпілий у кримінальному провадженні заявив цивільний позов, в якому просив стягнути з поліцейського на його користь 81 945,82 грн. в порядку відшкодування майнової та моральної шкоди. Однак цивільний позов залишено без розгляду.

Вирок суду може бути оскаржений до Львівського Апеляційного суду через Золочівський районний суд Львівської області протягом 30 днів з моменту проголошення.


Золочевский районный суд Львовской области оправдал патрульного полицейского Золочевского отдела полиции ГУ НП во Львовской области, которого обвиняли в избиении и пытках задержанного. Суд не нашел достаточными доказательства. Об этом стало известно из Единого государственного реестра судебных решений. 

Капитан полиции, работая в должности старшего инспектора-дежурного сектора реагирования патрульной полиции № 3 патрульной полиции Золочевского отдела полиции ГУ НП во Львовской области, обвинялся в том, что во время дежурства 1 декабря 2016 избил мужчину и сломал ему ногу.

Как отмечается в материалах досудебного расследования, в тот вечер около 23:30 в помещение Золочевского ОП ГУ НП во Львовской области зашел пьяный мужчина и начал спор с полицейскими относительно того, кто должен убирать снег на улице. При этом он курил сигарету и ругался нецензурно. В ответ обвиняемый вышел к нему в коридор, заломил руки, ударил головой об решетку, начал бить по ногам, после чего надел наручники. В результате избиения мужчина получил несколько переломов правой ноги.

Орган предварительного расследования квалифицировал действия полицейского по ч. 1 ст. 127 УК Украины, как пытки, то есть умышленное причинение сильной физической боли, физического и морального страдания путем нанесения побоев и насильственных действий с целью наказать потерпевшего за мелкое хулиганство, курение табачных изделий в запрещенных местах и ​​вступление в спор с работником полиции.

Однако в судебном заседании обвиняемый свою вину не признал. По его словам, в тот вечер гражданин зашел в помещение и постучал в окошко дежурной части. Он открыл, после чего гражданин, который, похоже, был в нетрезвом состоянии и находился в помещении с сигаретой, начал упрекать, почему они не расчищают снег на улице. Обвиняемый сделал ему замечание, чтобы он прекратил курить и покинул помещение райотдела, предложил обратиться в коммунальные службы. Пострадавший продолжил вести себя неадекватно, выражаться нецензурными словами и, когда полицейский вышел к нему в коридор, набросился на него. В ответ тот повалил его на землю и надел наручники. Обвиняемый отмечает, что о боли он ничего не сообщал. После того капитан вызвал группу быстрого реагирования, которая увезла мужчину для дальнейшего освидетельствования правонарушителя.

В свою очередь пострадавший подтвердил, что был действительно выпившим, поскольку перед тем праздновал именины с сотрудниками и друзьями в ресторане. В Золочевский ОП ГУНП зашел по собственной инициативе написать заявление, потому что падал снег, а улицы не были убраны, и было скользко, а ему как инвалиду III группы трудно ходить. Что касается сигареты - утверждал, что не курил, а только держал в руке, не зная, куда бросить. Считает, что события помнит полностью, и настаивал на том, что обвиняемый жестоко избил его и сломал ногу.

Однако другие полицейские в райотделе подтвердили не его рассказ, а показания обвиняемого. Кроме того, и они, и патрульные, приехавшие в райотдел на вызов, утверждали, что человек мог самостоятельно передвигаться и стоять на ногах. Когда его сажали на табуретку, ни о каких травмах, увечьях или проблемах с ногой не сообщал. Жена пострадавшего в помещении больницы извинялась за поведение своего мужа, к работникам полиции претензий не заявляла. Дежурный врач Золочевской ЦРБ диагностировал у мужчины только перелом бедренной кости, других травм не было.

При рассмотрении дела суд решил, что нет подтверждения факта причинения обвиняемым физической боли потерпевшему, повлекшее невозможность последнего самостоятельно передвигаться, а соответственно и стало причиной преломов конечности. Так же суд критически оценил показания потерпевшего, который в момент наступления исследуемого события происшествия находился в состоянии алкогольного опьянения. К тому же действия обвиняемого были обусловлены противоправным поведением, который курил в запрещенных местах и ​​оказал злостное неповиновение законному требованию работника полиции прекратить противоправные действия. Поэтому в действиях обвиняемого суд не усмотрел противоправного поведения, последний действовал в пределах предоставленных ему полномочий.

15 января 2019 года Золочевский районный суд Львовской области признал полицейского невиновным в предъявленном обвинении в совершении уголовного преступления, предусмотренного ч. 1 ст. 127 УК Украины, и оправдал в связи с отсутствием в его действиях состава данного уголовного преступления.

Пострадавший в уголовном производстве заявил гражданский иск, в котором просил взыскать с полицейского в его пользу 81 945,82 грн. В порядке возмещения имущественного и морального вреда. Однако гражданский иск оставлен без рассмотрения.

Приговор суда может быть обжалован в Львовском апелляционном суде через Золочевский районный суд Львовской области в течение 30 дней с момента провозглашения.