Класика європейської випічки — ромова баба. Вона поєднує в собі легкість дріжджового тіста, аромати ромового сиропу, ніжність глазурі або вершкового крему, естетику кексу та баланс просочення тіста. Вона швидко розлітається серед гостей, що не скажеш про час приготування. Процес займає 2–3 години, бо потрібно:
- досягти потрібної текстури тіста;
- витримати баланс солодкого та алкоголю;
- гарно просочити тісто, але не розмочити;
- повторити стійку форму, щоб шматочки танули в роті й не кришилися в руках.
Найпопулярніші рецепти десертів від Львівських Дріжджів мають досконалу рецептуру ромової баби, на основі якої розберемо основні моменти й деталі у приготуванні.
Інгредієнти для випікання ромової баби: рецепт
Обійдемося без надсучасних продуктів та інноваційних технологій. Простіше всього користуватися класичним рецептом, але досконалим, збалансованим за пропорціями та перевіреним кулінарним досвідом господинь.
Тобі знадобиться:
- 500 г борошна;
- 12 г сухих «Львівських дріжджів»;
- 100 мл молока;
- 8 яєць;
- 250 г вершкового масла;
- 1 ч. л. солі;
- 3 ст. л. цукру з гіркою;
- 10 г ванільного цукру;
- 100 г родзинок.
Для сиропу:
- 300 г цукру;
- 200 мл води;
- 100 мл рому.
Для помадки:
- 250 г цукру;
- 85 мл води;
- 1 ч. л. лимонного соку;
- 1 ст. л. вершкового масла;
- ромовий або ванільний ароматизатор.
Для декору знадобиться цедра двох лимонів.
Перед приготуванням рекомендуємо звернути увагу на такі моменти:
- Вибір правильного тіста: воно має бути еластичним, але легким, здатним утримувати вологу всередині, але повітряним. Для цього обирай борошно з високим вмістом білка (11–12%). Дріжджі — обов’язково свіжі. З яйцями й маслом не переборщи — чітко дотримуйся рецептури.
- Ідеальна форма випікання: маленькі баби для кращого просочування. Вони рівномірно пропікаються та чудово вбирають сироп.
- Душа ромової баби — ром. Для багатогранності смаку додай до напою стручок ванілі, цедру лимона, корицю.
- Витримка — секрет ідеального смаку. Куштувати ромову бабу краще на наступний день після випікання, щоб смаки переплелися, настоялися і передали істинну насолоду від солодкого десерту.
А тепер саме час перейти до приготування.
Покрокова інструкція для випікання ромової баби
Роботу на кухні починаємо з родзинок. Замочи їх в ромі на пару годин.
Переходимо до приготування тіста. В тепле молоко додай яйця, цукор, сіль, ванілін. Влий вершкове масло і додай просіяне борошно з сухими дріжджами. Заміси тісто (як для оладок) і додай родзинки. Залиш тісто для бродіння на півтори години. Воно осяде, але так і має бути.
Формочки для випікання змасти маслом, посип борошном і виклади на ½ висоти тісто. Знову залиш вироби у теплому місці, а коли тісто підійметься — можна випікати близько 10 хвилин при 200°C.
Окремо в каструльці приготуй сироп, доведи до кипіння на 1–2 хвилини й тільки потім додай туди ром. Бабки обмочи в сиропі й залиш для просочування. Приготуй цукрову помадку. З води та цукру зроби сироп, вари до «нитки», додай лимонний сік і ще вари 1–2 хвилини. Каструлю охолоди, а суміш збивай лопаткою до білої помадки. Додай масло, ром, ванілін, перемішай. Глазуруй готові баби та чекай блаженного часу для насолоди випічкою!
Смачного!