Управління туризму та курортів Львівської ОВА презентує місця, які неодмінно поповнять запаси вашої внутрішньої енергії. 

1. Свято-Успенська Унівська Лавра

Найдавніша документальна згадка про монастир неподалік Перемишлян сягає ХІV ст. На його майно часто зазіхали татари. Одного разу спалили дотла. Відновив святиню Ванько Лагодовський, який володів навколишніми землями. Таким чином він віддячив за зцілення ноги, травмованої під час полювання. Кінцівка ніяк не гоїлася і йшлося про ампутацію. Та однієї ночі чоловіку наснилася Богородиця, що підказала віднайти джерело і водою з нього помити хвору ногу. Це врятувало чоловікові здоров’я і він вирішив пожертвувати кошти на зведення храму Успіння Пресвятої Богородиці. Слід зазначити, що монастир став Лаврою завдяки старанням братів Шептицьких Андрея та Климентія.

2. Лаврівський монастир

Це найдавніший монастир Святого Онуфрія в Україні. Періодом заснування офіційно вважається кінець XIII століття. За легендою тут похований Лев Данилович, князь Галицько-Волинського князівства. У церкві можна побачити унікальні фрески ХV та ХVI ст. Історію монастиря досліджували І. Нечуй-Левицький, Я. Головацький, І. Франко, М. Грушевський, І. Крип’якевич, О. Барвінський, А. Шептицький. З Лаврова походить відомий іконописець, художник-абстракціоніст Карло Звіринський. 

3. Добромильський монастир

Монастир Св. Онуфрія, якого вважають заступником подорожніх, бездітних родин та породіль, є і у Добромилі, неподалік руїн замку Гербуртів. Власники фортеці свого часу стали фундаторами святині. Саме тут в 1888 році розпочав свій духовний шлях Андрей Шептицький. У монастирі є келія-музей, де жив праведний митрополит. Деякий час територію монастиря займала прикордонна застава, згодом війська – НКВС, пізніше розмістили психоневрологічний інтернат для жінок. Тепер монастир знову належить ченцям. 

До теми: «В об’єктиві»: у Львівській ОВА започаткували відеоблог про туристичні локації області.

4. Підгорецький монастир

Монастир, історія якого сягає ХІІ ст., розташований на території історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ». Його окрасою є барокова церква Благовіщення Пречистої Діви Марії із чудотворною Підгорецько-Пліснеською іконою Богородиці, яка знаходиться на головному вівтарі храму. Важливою сторінкою в історії монастиря була молитва за упокій Тараса Григоровича Шевченка. У березні 1861 року ченці з Підгірців першими в Україні пошанували пам’ять Великого Кобзаря після його смерті у Санкт-Петербурзі. Мешканець міста Золочева прийшов прощею до монастиря, щоб подати на Літургію за упокій. Це описано в «Пом’янику» обителі.

5. Монастир домініканців

Пам’ятка архітектури національного значення XVII- XVIII ст. В Україні більша за масштабами від монастиря домініканців лише Києво-Печерська Лавра.
Розквіт святині припав на XVIII ст., коли Папа Бенедикт XIII коронував Підкаменську ікону Божої Матері в знак офіційного визнання її чудодійності. З тих пір впродовж двох з половиною століть до Підкаменського монастиря стікалися сотні людей, щоб поклонитися чудотворному образу. Цієї ікони тепер тут немає. Проте монастир має чим вас здивувати, зокрема відреставрованою дзвіницею.

6. Крехівський монастир

Монастир Святого Миколая в Крехові, за переказом, заснували в XVII ст. двоє ченців Києво-Печерської Лаври. Вони поселилися в скельній печері, яка збереглася дотепер. Нині головним храмом монастиря є кам’яна Миколаївська церква, побудована в 1721-1737 рр. Крехівський монастир відомий своїми чудотворними іконами: Святого Миколая Великого і Матері Божої. Існує переказ, що вона допомогла прозріти незрячій дівчинці.

7. Свято-Преображенський монастир 

Маєток у Милошевичах, тепер хутір Береги, став власністю спільноти сестер Василіянок майже сто років тому, коли подружжя Петро і Марія Винар, через нотаріально завірений договір передали землю із забудовою монашкам. Натомість вони зобов’язалися утримувати та доглядати до кінця життя фундаторів. Згодом тут збудували каплицю. За радянської влади, монастир перетворили на будинок для пристарілих одиноких людей. Тепер тут знову господарюють черниці. У монастирі часто відбуваються реколекції.