Як зберігати мед взимку
Взагалі, мед вважається одним з продуктів, який ніколи не псується. Коли відкривали гробниці єгипетських фараонів, то серед коштовностей і предметів побуту знаходили бочки з медом. Радіовуглецевий аналіз показав, що цьому меду тисячі років, але він цілком їстівний. Отже, якщо ви хочете зберігати мед у себе вдома, ви можете це робити, якщо мова йде про невелику кількість. Головне, дотримуватися кількох умов - дотримання температурного режиму і "правильний" посуд.
Всі ми знаємо, що для того, щоб збирати мед, потрібно придбати необхідний інвентар для пасіки. Найважливішим з них є стільники. За допомогою них бджоли запечатують свій дорогоцінний медовий продукт з квітучих рослин. Вощина на рамку Дадан та другий інвентар можна придбати в нашому інтернет-магазині.
Звичайно, мед втратить свій первісний вигляд, але його цілющі властивості не зникнуть. Якщо ви бачите зацукрований і дуже густий мед, це означає, що він довго зберігався, але хвилюватися немає про що, оскільки всі властивості в ньому збереглися. Процес кристалізації триває довше у медах, які містять найбільшу кількість фруктози.
Мед бажано зберігати в прохолодному місці, а не ховати у звичайних шафах на кухні. Якщо банка герметично закрита, вологість у приміщенні не має значення. Якщо ж вона відкрита, її слід зберігати в сухому приміщенні без доступу сонячного світла.
Оптимальна температура зберігання такого цінного продукту - від нуля до двадцяти градусів, оскільки при нижчій температурі продукт сильно затвердіє, при вищій - втратить багато цінних вітамінів.
Ідеальним місцем для зберігання вважається холодильник, оскільки туди не потрапляють сонячні промені, там сухо і температура зберігання оптимальна. Головне - тримати банку дуже щільно закритою, щоб мед не вбирав запахи від інших продуктів.
Ні в якому разі не можна зберігати його в металевій тарі, оскільки відбувається процес окислення металу і мед просто зіпсує свій смак і втратить лікувальні властивості. Можна зберігати його в харчовому пластику. Але підкреслюю - тільки в харчовому пластику! Скляна банка підійде, але вона буде пропускати світло. Тому банку завжди слід тримати в темному місці. Ідеальний контейнер для зберігання продуктів - дерев'яна бочка. Але також підійде емальований і глиняний посуд.