Як встановили дізнавачі Яворівського районного відділу поліції, 42-річний киянин надав своє фото та анкетні дані для виготовлення тимчасового посвідчення військовозобов’язаного та довідки військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби. У подальшому, перебуваючи в пункті пропуску «Грушів», зловмисник  використав завідомо підроблені документи,  щоб безперешкодно виїхати за межі України.

Дізнавачі територіального підрозділу поліції, за процесуального керівництва Яворівської окружної прокуратури, повідомили йому про підозру у скоєнні кримінальних проступків, передбачених ч.5 ст.27 - ч.1 ст.358 (Пособництво у підробленні документа) та ч.4 ст.358 (Використання завідомо підробленого документа) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання, передбачене санкціями статей – обмеження волі на строк до двох років. 

Також встановлено, що 48-річний мешканець Києва за допомогою  комп’ютерної техніки самостійно підробив свідоцтво про народження, внісши неправдиві відомості про те, що є батьком неповнолітньої дитини, що надає право у період воєнного стану на виїзд за межі України як особі, на утриманні котрої перебуває троє і більше дітей віком до 18 років, а також звільняє від обов’язку мобілізація на службу до Збройних Сил України.  Зловмисник пред’явив  підроблений документ у пункті пропуску «Краківець».

Дізнавачі повідомили йому про підозру у скоєнні кримінальних проступків, передбачених ч.1 та ч.4 ст.358 (Підроблення та використання завідомо підробленого документа) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання, передбачене санкціями статей – обмеження волі на строк до двох років. 

Обидва досудові розслідування завершені, обвинувальні акти скеровані на розгляд суду.

Нагадаємо, що Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022  у країні введено воєнний стан та розпочато мобілізацію до Збройних Сил України із встановленням обмежень щодо виїзду за межі України громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Будьте відповідальними!