Від сьогодні розпочинається голосування за пропозиції для перейменування 25 вулиць, які названі на честь російських діячів. Голосування триватиме до 1 серпня. Пропозиції, що наберуть найбільше голосів, будуть враховані при затвердженні нових назв вулицьі. Фінальне рішення щодо перейменування має затвердити сесія Львівської міської ради.

«На цьому етапі мешканці можуть обрати один із запропонованих варіантів до теперішніх вулиць: Сергія Боткіна, Олексія Венеціанова, Михайла Врубеля, Софії Ковалевської, Володимира Комарова, Коряцька, Миколи Лобачевського, Степана Мельничука, Дмитра Мендєлєєва, Ігоря Михальчука, Івана Павлова, Василя Перова, Кіндрата Рилєєва, Петра Чайковського, Петра Шеремети, Олександра Засядька, Володимира Філатова, Івана Айвазовського, Льва Жемчужникова, Братня, Визвольна, Металістів, Переможна, Олександра Шумського, Заводська.

Відзначу, що іменами видатного письменника-фантаста Станіслава Лема та громадського і культурного діяча Маркіяна Іващишина у Львові назвуть площі. Зараз обговорюємо, які саме», — говорить перший заступник міського голови Андрій Москаленко, який очолює робочу групу із перейменувань вулиць у місті.

Пропозиція, що набере найбільше голосів на веб-порталі міської ради, отримає один голос, що враховуватиметься робочою групою при затвердженні нової назви вулиці. Фінальне рішення щодо перейменування вулиць мають затвердити депутати на сесії Львівської міськради.

Голосування  за нові назви триватиме на сайті міської ради до 1 серпня. 

Обрати свій варіант назви вулиці можна  за посиланням.

Загалом у Львівській територіальній громаді дерусифікують 53 вулиці, названих на честь російських діячів чи мають назви, що асоціюються з російською імперією, росією чи радянською пропагандою. Повний перелік вулиць є на сайті Львівської міської ради.

Нагадаємо, 30 червня 2022 р, рішенням сесії ЛМР було перейменовано перші 14 вулиць.

Спеціальна робоча група розглянула кожну пропозицію, надіслану мешканцями Львова, громадськими організаціями, науковими та мистецькими інституціями. На їх підставі і сформували список топонімів для перейменування.

Додамо, що після перейменування вулиць у Львові мешканцям не потрібно відразу змінювати документи. Замінити документи будуть змушені лише підприємці, однак для них ця процедура буде безкоштовною. Детально про це  можна прочитати за посиланням.