На Львівщині 32-річна українка намагалась ввезти в Польщу сервала під виглядом домашнього кота. Про це повідомили на сторінці Митної та фіскальної служби Підкарпатської податкової адміністрації.

Інцидент трапився у пункті пропуску «Корчова». Перевезення рідкісного виду тварин, що перебуває під загрозою зникнення, в ЄС карається позбавленням волі.

Тварина, яку перевозила без необхідних дозволів за кордон українка, – саванний сервал, що охороняється Вашингтонською конвенцією (CITES). Ввезення таких тварин до Європейського Союзу можливе на підставі попередньо виданих дозволів та сертифікатів.

Хижака перевозили в транспортері на задньому сидінні легкового автомобіля, що в’їжджав до Польщі з України. Громадянка України, яка перевозила тварину, не надала відповідних дозволів та сертифікатів CITES, необхідних для перевезення через кордон видів тварин під охороною. Вона стверджувала, що це домашній кіт породи сервал, повідомили в KAS.

Детальний ветеринарний огляд тварини підтвердив, що це дворічна самка саванного сервала (Leptailurus serval). Ця тварина – хижий ссавець, який у дикій природі зустрічається в Африці на південь від Сахари. Для обґрунтованості висновку лабораторія Поморської митно-податкової інспекції в Ґдині провела аналізи.

Незаконне перевезення тварин, що перебувають під загрозою зникнення, через кордон ЄС є злочином, що карається позбавленням волі від трьох місяців до п’яти років. Проти 32-річної жінки, яка незаконно перевозила сервала, порушено кримінальне провадження, яке веде Підкарпатська митно-фіскальна служба в Перемишлі.