Цьогоріч Великдень у Львові буде особливим: традиційних нічних богослужінь не буде, а гаївки пройдуть у значно скромнішому форматі. Мешканців та гостей міста просять дотримуватись режиму військового стану та в першу чергу дбати про свою безпеку.

«Ми маємо затверджені державою правила комендантської години. У Львові вона діє з 23 до 6 години, через що традиційні нічні богослужіння у наших храмах відбуватися не будуть. Таке буде вперше. Це рішення було обговорено і підтримано усіма керівниками релігійних конфесій Львова, тому богослужіння будуть заплановані так, щоб вони завершились до початку комендантської години і розпочались у великодню неділю після 6 год. ранку.

Якщо під час богослужінь лунатиме тривога і буде загроза ракетних ударів, то настоятелі церков будуть просити мешканців перейти в найближче укриття. Про всі укриття представники духовенства повідомлені. Пильність і безпека мають бути нашими пріоритетами, адже ми бачимо, що у ворога немає нічого святого.

Львів’яни мають традиції на великодні свята відвідувати кладовища, то тут жодних змін немає – цвинтарі будуть працювати як звично.

Громадський транспорт буде працювати за звичним графіком і виїде на маршрути одразу по закінченню комендантської години, щоб люди встигли потрапити на ранкові богослужіння.

Будуть певні зміни із традиційними великодніми заходами. Велику популярність завжди мали гаївки в Музеї народної архітектури і побуту. Цього року ми їх видозмінили. Взагалі формат відзначення Великодня буде дещо скромнішим та розосередженим на більш локальні заходи: ми організували низку заходів у міських бібліотеках, в Палаці Гната Хоткевича, у Львівському кіноцентрі, в Органному залі тощо», – розповів Євген Бойко, директор департаменту «Адміністрація міського голови» Львова.

В свою чергу духовенство Львова зробило все можливе, аби збільшити кількість богослужінь і якомога більша кількість вірян змогла долучитись до літургії.

«Вже декілька років поспіль УГКЦ в силу певних обставин (спочатку це була пандемія, тепер війна) не може провести Всецерковного Патріаршого Собору, що має дуже чітке лого: «Церква завжди і всюди з тобою». Цей меседж є дуже важливим зараз. Церква – це не лише будівлі, це – люди, які вірні їй. Тому ми хочемо нагадати всім українцям: де б вони не були – церква завжди буде з вами.

Є дуже чіткі рекомендації для всіх храмів, щоб вони так організовувати великодні богослужіння, аби це не порушували режиму воєнного часу. Ми просили, щоб місцеві священники пропрацювати на місцях всі деталі, всі можливі небезпеки, адже ми є відповідальними за безпеку вірян. Ми можемо розпочинати пасхальні богослужіння із суботи з 19:00, щоб якомога більша кількість вірних мала можливість взяти участь у божественній літургії», – зазначив Павло Дроздяк, капелан Львівської міської ради, прессекретар Львівської Архиєпархії УГКЦ.

Додамо, багато львівських храмів будуть проводити онлайн-трансляцію богослужінь, тож духовенство запрошує до молитви всі українців, в якому куточку світу вони б зараз не перебували.

«Якщо говорити про духовний зміст Великодня, то він залишається незмінним. Більше того – в умовах війни він є ще більш особливим, надихаючим та актуальним, адже Великдень – це перемога Христа над смертю, добра над злом та світла над темрявою. Коли ми святкуємо Пасху, ми повинні усвідомлювати, що як би важко не було, які б скорботні умови ми не переживали, все одно перемога буде за добром, за правдою», – наголосив протоієрей Михайло Сивак, ключар Свято-Покровського кафедрального собору Львівсько-Сокальської єпархії ПЦУ.