На Львівщині затвердили Комплексну програму підтримки та розвитку сільського господарства, адаптовану до умов воєнного стану. Йдеться про основні 4 напрямки, на які загалом спрямують понад 22 мільйони гривень, а це на 6 мільйонів більше ніж було заплановано на початку 2022 року.

Про це йшлося на брифінгу за участі заступника начальника Львівської ОВА Віталія Загайного та директорки департаменту агропромислового розвитку Тетяни Гетьман.

«Програма орієнтована виключно для малих та дрібних сільгоспвиробників. Це найбільш вразливий виробничий сегмент в аграрному секторі. Розуміємо, що доступ до фінансування сьогодні обмежений, адже зусилля влади зараз зосереджені на підтримку Збройних Сил України, внутрішньо переміщених осіб. Щодо програми, то зараз актуальним залишається питання надання швидких кредитних коштів, які потребують наші дрібні сільгоспвиробники. Також є окремі заходи спрямовані на підтримку тваринництва. Тут ми орієнтуємося на невеликі господарства, які мають у своєму складі від 5 до 50 корів. Хочу відмітити, що окрім обласної програми та коштів обласного бюджету, ми залучаємо кошти міжнародних донорських організацій», - розповів Віталій Загайний.

Загалом Комплексна програма передбачає чотири напрямки, зокрема, надання пільгових кредитів для аграріїв у розмірі 10 млн гривень. Кредити надаються під 3% річних у сумі до 150 тисяч для поповнення обігових коштів і до 500 тисяч на капітальні видатки, якщо вони складатимуть не менше 70% від суми кредиту.

«Станом на зараз Львівщина - це єдиний регіон, який затвердив регіональну програму підтримки сільського виробника. Розуміємо, що через війну деякі регіони, які були вагомими у виробництві сільгосппродукції фізично не зможуть провести посівну кампанію. Відповідно до цього, програма підтримки сільгоспвиробників має дві ключові мети. З одного боку, завдяки нашим аграріям плануємо частково компенсувати втрати галузі, спричинені активними воєнними діями в інших областях. З іншого, така допомога дозволить успішно провести на Львівщині посівну кампанію, засіяти більше площі землі та забезпечити людей робочими місцями», - зазначила Тетяна Гетьман.

Другий напрямок програми – відшкодування відсотків за залученими кредитами – 3,5 млн. Підтримка надається в розмірі 1,5 облікової ставки НБУ. До слова, аграрні підприємства області за останні 2 роки залучили близько 800 млн гривень кредитних коштів.

«Близько 8 млн буде виділено на найбільший напрямок – дотації на утримання корів. Приблизно 2,5 тисячі гривень на одну корову. Акцент на цьому напрямку зробили тому, що Львівщина є лідером за кількістю сімейних фермерських господарств.  З 59 наявних СФГ, близько 40 – тваринницького напрямку. Ми їх підтримуємо, аби вони не скорочували поголів’я. Плануємо залучити в цю програму понад 200 суб’єктів господарювання, з яких 130 – сегменту тваринництва», - додала директорка департаменту АПР.

Ще один напрямок – часткова компенсація вартості насіння – 500 тисяч. Йдеться про відшкодування цієї вартості у розмірі до 50%, але не більше 50 тисяч одному суб’єкту підприємництва.