Франківський районний суд Львова засудив виховательку дитячого садка Лільвщини до 5 років умовного терміну ув'язнення за прославляння у забороненій в Україні російській соцмережі “ВКонтакті” збройної агресії росіян. Про це стало відомо із вироку суду, опублікованого у Реєстрі судових справ, пише LVIV.MEDIA.

На суді з’ясувалося, що вихователька дитсадка впродовж 9 місяців поширювала у соцмережі “ВКонтакті” публікації, в яких виправдовували збройну агресію РФ проти України та прославляли росіян. У поширених нею публікаціях також звучало співчуття та сум за загиблими російськими воїнами, а збройна агресія РФ проти України визначалася як “праведна, справедлива та законна”.

Такі публікації вихователька поширювала на своїй сторінці у соцмережі з липня 2022 року до березня 2023 року.

На суді жінка визнала свою провину повністю та сказала, що стала “жертвою пропаганди”. Вона розповіла, що зареєструвалася в мережі “ВКонтакте” у 2013 році, щоб мати доступ до матеріалів про розвиток дітей з аутизмом, адже виховувала дитину своєї знайомої — хлопчика з аутизмом. А також проблеми зі здоров`ям є й у її внука.

У цій мережі вона читала російський ресурс, на якому розміщені практичні поради із виховання дітей з аутизмом. А українських ресурсів із сучасними методичними матеріалами про виховання дітей, як стверджувала жінка, дуже мало. Саме це змушувало її шукати новітні практики, в тому числі й через мережу “ВКонтакте”,

Вихователька визнала, що під час пошуку у стрічці новин їй підтягувало різноманітні матеріали, які стосуються війни, і вона дійсно натискала значок з функцією “поширити” для того, щоб зберегти їх та згодом ознайомитися з ними. Проте не думала, що поширює їх для великого кола читачів, адже в цій мережі має серед друзів лише один контакт і, крім нього, більше ніхто її не читає.

Також вона переконувала суддю, що мережею “ВКонтакте”, яка, як вона вже переконалася, є антиукраїнською, більше не користується і користуватися не буде.

Суд визнав виховательку винною у виправдовуванні, збройної агресії РФ проти України та в глорифікації її учасників. Та виніс вирок — позбавити волі на 5 років з іспитовим строком на 3 роки. А також заборонив їй займатися педагогічною діяльністю, пов`язаною із вихованням та навчанням дітей в закладах освіти на три роки.