Сьогодні, 14 червня, Львівщина відзначає 131-у річницю з Дня народження полковника Армії УНР, засновника Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця.

Представники громадськості поклали квіти до пам’ятника Євгену Коновальцю у його рідному селі Зашків Львівського району. Опісля провели молитву та громадське віче. Завершилися урочистості проведенням мистецької частини: виконанням пісень та зачитуванням поезії, присвячених полковнику Євгену Коновальцю.

Як зазначають у департаменті комунікацій та внутрішньої політики Львівської ОВА, вшанування таких постатей як полковник Євген Коновалець є нашим прямим обов’язком, адже це людина, яка зробила величезний внесок у розвиток військової справи та визволення України від рук ворожих загарбників.

Довідково:

Євген Коновалець (1891 – 1938) – український військовий і політичний діяч, полковник Армії Української Національної Республіки, командир Січових Стрільців, перший голова Організації Українських Націоналістів (з 1929 р.), один з ідеологів українського націоналізму.

З початком Першої світової війни у 1914 р. мобілізований до австрійської армії, перебував у військовому полоні. У 1918 р. обраний командиром Січових Стрільців. Того ж року отримав від українського гетьмана Павла Скоропадського дозвіл на формування Окремого загону Січових Стрільців, пізніше приєднався до військ Директорії УНР.

У 1929 р. створює у Відні Організацію Українських Націоналістів (ОУН) – революційно-політичну організацію, діяльність якої ґрунтувалася на націоналістичній ідеології.

Наприкінці 1920-x — на початку 1930-х рр. Коновалець, організаційно зміцнивши УВО та ОУН, установив контакти з політичними колами Німеччини, Великої Британії, Литви, Іспанії, Італії та організував українські політично-інформаційні служби в багатьох політичних центрах Європи, залучив до співпраці з ОУН широкі кола української еміграції. Здійснив ряд заходів, внаслідок яких були створені осередки ОУН або споріднених організацій у Франції, Бельгії, Канаді, Маньчжурії. За його безпосередньою участю в Америці були засновані Громади українських стрільців, що поклали початок Організації Державного Відродження України в США й Українському Національному Об'єднанню в Канаді. З метою підготовки до майбутньої збройної боротьби за незалежність України за дорученням Коновальця було сформовано військовий штаб та укомплектовано школи з підготовки старшинських кадрів для української армії в Польщі, Чехо-Словаччині, Австрії

Вбитий у Роттердамі у 1938 р. за наказом Сталіна агентом радянського КДБ.