У червні торік Максимкові з Львівщини діагностували нейробластому. Через кілька місяців було оперативне втручання, а до трансплантації 5-річний пацієнт продовжував хіміотерапевтичне лікування. 

Пересадка кісткового мозку була життєво необхідна для цілковитого одужання. Забір клітин Максимка, який став донором сам для себе, провели ще у травні і зберігали їх у кріобанку  ЗУСДМЦ. 

Вже 25 липня маленькому пацієнту провели аутологічну трансплантацію стовбурових клітин. А зараз команда онкологів отримала підтвердження, що стовбурові клітини прижилися. 

Родина хлопчика, попри можливість евакуюватись за кордон, довірилась фахівцям ЗУСДМЦ. І не шкодує, адже пересадка кісткового мозку пройшла успішно.

«Трансплантація як процедура загалом є досить дороговартісною.  У ЗУСДМЦ вона абсолютно безкоштовна для пацієнта, адже наш заклад включено у пілотний проєкт з трансплантації Міністерства охорони здоров'я.  Він передбачає фінансування трансплантації для наших пацієнтів за державні кошти. Щиро дякуємо усім, хто  підтримує та допомагає! », - зазначив Андрій Синюта, директор Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру.

Маленький пацієнт почувається добре, його найближчим часом зі спеціального боксу переведуть у звичайну палату. Батьки радіють і дякують лікарям Центру за порятунок сина.