Коли людина знаходиться у небезпеці, вона може закричати. Рослини про це тільки мріють. Декому здається, що представники флори просто пасивно сприймають усе, що відбувається. Але кожний, хто перейде у розділ https://creacenter.org/uk/news/spilkuvannya-roslin-roslini-navchilisya-govoriti, дізнається, як спілкуються рослини. Рослини були та й залишаються дуже активними. Їх комунікація може проявлятись у декількох формах.

Чи існує зв'язок між рослинами?

Ще у 80-х роках вдалось продемонструвати спілкування між різними рослинами. Але ця сфера й досі залишається таємницею. Можна впевнено заявити: є декілька способів спілкування між рослинами, навіть під землею. Коли ж мова йде про спілкування над землею, використовуються спеціальні речовини (летючі). Останні дуже легко сприймаються багатьма представниками флори.

Рослини одного виду можуть «допомогти» найближчим родичам. Є дуже цікавий приклад, на який варто звернути увагу. На скручені сосни нападав травоїдний жук. Атаковані дерева змогли послати спеціальний сигнал. Це дозволило родичам, що росли неподалеку, підготуватися до атаки.

Чи є спілкування із хижаками?

Було проведено кілька дослідів, які допомогли виявити дещо цікаве. Летючі викиди рослин впливають на інших представників флори, що дозволяє захиститися від нападу травоїдних. Алі буває й навпаки – приваблення травоїдних тварин. Гарним прикладом є крес-салат. Ця рослина здатна розпізнавати травоїдну тварину, яка живиться нею. Потім випускаються спеціальні летючі речовини. Останні здатні привабити хижака, який буде боротися із «травоїдною загрозою».

Зазначимо, що у лабораторіях із повітряним потоком рослини, які не були інфіковані, виявились дуже стійкими до деяких травоїдних тварин. Якщо ж брати тепличне середовище, де такого самого потоку немає, то там не було різниці. Слід відзначити, що летючі речовини переносить вітер, а максимальний діапазон – це лише декілька сантиметрів. Звернімо увагу на звичайний бур'ян золотушник. Коли на нього впливає жук, збільшується кількість летючої продукції. Це дозволяє попередити прилеглі рослини, а також заохотити личинку жука перейти на іншого представника флори.