Визначати, які фотомодулі кращі, можна за різними критеріями. Більшість орієнтується на тип кремнію (полі чи моно), потужність, ефективність і ціну. Прискіпливі покупці знаються на технологіях. Передовими вважаються сонячні модулі на основі різаних комірок (Half Cell), з пасивацією заднього контакту емітеру (PERC), з великою кількістю струмопровідних шин (MBB), тощо. Значення має і іменитість бренду. Виробники, чиї сонячні панелі користуються найбільшим попитом, входять до рейтингу Tier 1 Bloomberg. Більше інформації про фотоелектричне обладнання провідних брендів міститься на сайті https://eco-tech.com.ua/g11422607-solnechnye-paneli-fotomoduli.

Щоквартально авторитетне американське аналітичне агентство “Блумберг” складає список лідерів фотоелектричної галузі. Рейтинг формується на основі фінансових показників, що є у відкритому доступі. Враховуються обсяги реалізованої продукції, витрати на дослідницьку діяльність і модернізацію виробництва. Для компаній присутність у Tier 1 не лише відзнака досягнень, але й основний показник привабливості для потенційних інвесторів. Як виглядає топ лідерів у 2020 році?

Нещодавно агентство опублікувало список за перший квартал. У десятку найкращих увійшли:

  • Canadian Solar;
  • Seraphim;
  • Trina Solar;
  • VSUN Solar;
  • HT-SAAE;
  • Hanwha Q-Cells;
  • Talesun;
  • Jinko Solar;
  • LG Electronics;
  • Longi Solar.

Провідний канадський виробник сонячних панелей регулярно з’являється у списку “Блумберг”. Тогоріч він перебував на другій позиції у першому кварталі, на четвертому місці у другому кварталі, а в другому півріччі спустився на п’яту сходинку. На початку 2020 Canadian Solar очолює рейтинг. Більш вражаючих успіхів досягла китайська компанія “Серафім”, стрибнувши з 10-11 місця на друге. “Тріна Солар” (КНР) у 2019 змогла піднятися лише на шосту позицію. Тепер вона бронзовий призер.

А ось південнокорейська фірма Hanwha Q-Cells навпаки здала позиції. У минулому році вона стабільно входила в п’ятірку кращих. А зараз знаходиться на 6-й сходинці. Китайська компанія Talesun змогла піднятися на три пункти. Беззаперечний лідер 2019 - шанхайська фірма “Джинко” - на початку цього року посіла аж восьме місце. Внизу списку опинився і найбільш відомий виробник монокристалічних модулів “Лонгі Солар”. А якихось півроку тому він входив в трійку лідерів! Значно поліпшилося становище LG Electronics. Південнокорейська корпорація з 16-го місця піднялася на 9-е.

До “чудової десятки” вперше потрапила VSUN Solar - японська компанія з виробничими потужностями у В’єтнамі. Заснована у 2015 році. Головний офіс знаходиться в Токіо. Новачком списку стала і HT-SAAE - китайська компанія з 20-річним досвідом роботи у космічній галузі. У топ-10 не потрапив “старожил” Tier 1 - Risen Energy. За підсумками першого кварталу 2020 цей китайський виробник опинився на одинадцятому місці. Останнім часом непогані результати демонструвала і компанія Akcome. Китайська фірма спеціалізується на виготовленні фотоелектричних рамок та систем кріплень, а зараз активно освоює ринок сонячних панелей.