Технічний етап рекультивації на Грибовицькому полігоні ТПВ триває. Наразі підрядник – консорціум компаній J/V GOKSIN INSAAT – HAYAT GROUP виконав 61% від загального обсягу робіт, передбаченого проєктом.

«Ми зараз виконали з підрядником 61% всіх робіт, які пов’язані з реалізацією технічної рекультивації по Грибовицькому сміттєзвалищу. Зокрема, проклали 870 м трубопроводів для збору фільтрату і 216 м бетонних лотків для відведення дощової води. Окрім того, підрядник вже закінчує роботи по озеру, яке буде буферним, аби ми могли акумулювати той фільтрат, який стікає з тіла полігону. Після цього на станції очистки осмосу та станції ім. Рогова цей фільтрат буде очищуватись, відповідно до всіх норм.

Ми виконуємо роботи, згідно з графіком. Плануємо, що на липень 2022 року буде закінчення робіт. Не бачимо зараз жодних проблем, адже погода нам сприяє. Передбачаємо, що навесні наступного року ми закінчимо повністю накриття куполу і приступимо до оздоблення території і благоустрою.

Проєкт реалізується, відповідно до вимог ЄБРР, екологічних норм, а також українського законодавства. Дотримано всі вимоги і, як зазначив інженер технічного нагляду, який безпосередньо відповідає за якість робіт, всі роботи ведуться, згідно зі всіма необхідними правилами. Ми маємо всі документи, тому готові зреалізувати проєкт у відповідності до складових технологічних та екологічних аспектів. Після цього ми вже будемо думати, як правильно використовувати цей об’єкт у подальшому. Є бажання організувати конкурс, аби мешканці громади подали свої ідеї. Спільно з ними ми вже будемо бачити, у якому напрямку рухатись.

До зими плануємо закласти купол полігону матеріалом, який ізолює його. Паралельно, коли буде зима, ґрунт примерзне, що дозволить нам відкачати третє озеро. Також окремо будуть виконуватись роботи із прокладки трубопроводів і також лотків для виведення дощової води по всьому периметру. Зима буде також робоча, ми не зупиняємо роботи. Згідно з контрактом, підрядник має повністю очистити всі озера», - зазначив директор ЛКП «Зелене місто» Тарас Калужний.

У свою чергу начальник відділу реалізації проектів ЛКП «Зелене місто» Назарій Кирилейза додав, що всі роботи виконуються, відповідно до плану.

«Підрядник дотримується графіку проведення робіт, згідно з контрактом. Як і планувалося, технічний етап рекультивації має завершитися у липні 2022 року. Тим часом, укладання дренажного композиту, мембрани та геотекстилю маємо завершити до березня наступного року. Також на 85% виконані земляні роботи щодо виположення схилів тіла полігону», - коментує Назарій Кирилейза.

Тим часом, менеджер проекту, представник консорціуму компаній “J/V GOKSIN INSAAT – HAYAT GROUP Вейсел Кіліч зазначив, що техніка на Грибовицькому полігоні ТПВ працює щодня і всі процеси відбуваються з дотриманням відповідних норм.

Нагадаємо, технічна рекультивація на Грибовицькому сміттєзвалищі розпочалася восени 2020 року.