За оперативними підсумками 2021 року Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області профінансовано 387,2 мільйонів гривень допомог по вагітності та пологах для застрахованих осіб. Це на 17 мільйонів гривень або на 4,7 % більше, ніж у 2020 році. Допомогу по вагітності та пологах за рахунок коштів фонду призначили для 10 792 жінок.

Середньоденний розмір допомоги по вагітності та пологах  у 2021 році  становив 299,7 грн, у порівнянні з 2020 роком середньоденна допомога зросла на 47,1 грн або на 18,6%.

Зазначена допомога надається Фондом соціального страхування України застрахованим особам у розмірі 100% середнього доходу за весь період перебування у відпустці по вагітності та пологах, незалежно від страхового стажу.

Зазвичай тривалість такої відпустки складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів). Додатково до основного може видаватись листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за рахунок коштів Фонду. Такий листок непрацездатності видається в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді.

Водночас, особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.