Майстри відремонтували зовнішню браму в будинку на вул. І. Франка, 23. Реставрацію провели в межах міської програми співфінансування, яку координує Бюро спадщини управління охорони історичного середовища.

Посередині брама на вул. Франка, 23 виготовлена із сосни, а зверху – шпонована дубом.  Фахівці повністю відновили її автентичний вигляд. Для цього майстри замінили всі накладні дубові елементи, доробили штапики, наклеїли шпон знизу брами, повністю замінили скло, укріпили раму.

«На перший погляд робота над брамою виглядала нескладною. Але після того, як ми зняли фарбу, з’ясували, що є дуже багато прогнилих елементів. Їх усі довелося замінити. Найскладнішою була проблема зі шпоном, адже його потрібно було повністю перенаклеювати», – розповідає реставратор Назар Тимняк.

Крім того, майстри замінили ручку та укріпили завіси на рамі і на самій брамі. Загалом робота над відновленням тривала протягом 4 місяців.

«Брама гарно зроблена, а тому має свою цінність. Вона не стара, – виготовлена в епоху модернізму. Архітектор, який працював над брамою, точно мав смак», – додає Назар Тимняк.

«Вартість реставраційних робіт становила 31 985 грн. Із цієї суми вклад мешканців становив 9 595 грн», – розповів директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

Нагадаємо, з 2018 року у Львові місто фінансує Програму співфінансування реставрації історичних дверей та брам. Програма передбачає, що 70% вартості робіт оплачує міська рада, а 30% – мешканці.