Пройшла та пора, коли японська кухня була покрита ореолом таємничості. З того часу, як про неї дізнався весь світ, вона набула шаленої популярності. Сушисти з різних країн почали вигадувати свої незвичайні рецепти приготування суші та ролів. А останні роки це просто перетворилося на якесь змагання між майстрами за право створити найоригінальніший рецепт страви з незвичною подачею. Ресторани азійської кухні у Львові теж намагаються не відставати та продовжують радувати своїх клієнтів оригінальними авторськими видами суші та ролів.
Роли, які здобули свою популярність в Америці
Всі ми знаємо та дуже полюбляємо роли Філадельфію і Каліфорнію. Але цікаво, що вони були вигадані не в Японії, а в Америці.
- Як з’явилися на світ роли Філадельфія? В 1980 році в одному з популярних американських ресторанів, де подавали японські страви, шеф-кухар вирішив здивувати клієнтів, та приготувати роли, підлаштувавши їх під смаки американців. Для цього він використав крем-сир Філадельфію та солоний лосось. В результаті цього експерименту вийшла чудова страва, яка має шалену популярність і зараз, і не тільки в Америці.
- З ролом “Каліфорнія” вийшла схожа історія. Японський кухар-емігрант Ічіро, який працював в Америці, вирішив адаптувати японську кухню під смаки американців. Він вибрав продукти, які добре знайомі європейцям, та створив роли з огірком, авокадо, крабовим м’ясом. Це стало імпульсом, який запустив популярність японської кухні по всьому світі.
Як готують роли в Італії?
Цікаві варіанти ролів подають в Італії. Крім обов’язкового рису і водорості норі, до складу входять продукти, які полюбляють італійці. Такі роли подаються прісними, без додаткових жирних соусів. Начинка здебільшого складається з різного роду сирів:
- Філадельфія;
- Пармезан;
- Моцарела;
- Фета;
- Чедер.
Що полюбляють їсти японці?
В Японії існує близько 200 видів суші та ролів. Але найбільшою популярність там мають суші нігірі. Це рисова кулька з невеликим шматочком свіжої риби чи морепродуктів, які знаходиться поверх рису. Подають нігірі з соєвим соусом і васабі. Не менш популярними в японській кухні є темпура. Це коли роли вмочують у рідке тісто та обсмажують у фритюрі.
Креативна техніка приготування суші - кадзарі
Останнім часом стала дуже популярна незвичайна техніка приготування ролів у вигляді фігур. Кадзарі суші - це товсті роли, які приготовлені у формі картинки. Такі роли неодмінно здивують вас своєю оригінальністю та креативністю. Це страви, які стилізовані під тварин, під квіти або інші варіації. Важко собі уявити, як можна створити таку красу зі звичайних інгредієнтів. З такими ролами це не просто звичайна трапеза, а і величезне естетичне задоволення.
Українські сушисти теж створюють справжні витвори смакового мистецтва. Завітайте до ресторану NOA та спробуйте роли-темпура Ебі Пармеджано. Під хрусткою скоринкою сховалася соковита начинка з тигрової креветки, м’яса сніжного краба, ікри корюшки та сиру пармезану.