Житло для вимушених переселенців було і залишається одним з пріоритетів в роботі Львівської ОВА та першочерговими видатками з обласного бюджету, зумовленими війною.

 Станом на сьогодні на Львівщині фактично зареєстровані 230 тисяч ВПО (з них понад 64 тисячі – діти). Окрім цього, область прийняла найбільшу кількість релокованих підприємств, а це більше ніж 5 тисяч евакуйованих працівників.

«Ці люди забезпечені місцями тимчасового проживання в закладах соціальної інфраструктури та у приватному секторі», – зазначив директор департаменту економічної політики Львівської ОВА Степан Куйбіда.

Отож, з урахуванням нагальної необхідності у вирішенні проблеми з житлом для ВПО  торік департамент розробив нову обласну Програму реалізації пріоритетних інфраструктурних проєктів у Львівській області.

Цьогоріч за рахунок коштів Програми будують та ремонтують 23 об’єкти з можливістю створення додаткових 1424 місць для ВПО. На це з обласного бюджету затвердили 189,8 млн грн (у 2022 році відремонтували 27 об’єктів і створили 2818 місць).

Окрім того, щоб мінімізувати витрати з обласного бюджету, Львівська ОВА налагодила співпрацю з 23 донорськими організаціями, що дало змогу залучили 394,6 млн для проведення ремонтних робіт на 104-х об’єктах.

«Але відповідальність Львівщини як тилової області залишається. Нам потрібно бути на крок попереду, а це означає – мати резервні місця на випадок термінової евакуації. Саме тому ми не зупиняємо роботу в цьому напрямі, зокрема проведення ремонтних робіт наявних гуртожитків/закладів соціальної інфраструктури та переобладнання нежитлових приміщень на житлові», – додав Степан Куйбіда.