22 березня ввели в дію постанову Кабміну, яка передбачає компенсацію витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану і не отримують щомісячної адресної допомоги як ВПО для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Інформують у департаменті паливно-енергетичного комплексу, енергоефективності та житлово-комунального господарства Львівської ОВА.

Так, компенсацію надають фізичним особам-громадянам України віком від 18 років, які є власниками жилих приміщень приватного житлового фонду і безоплатно розміщували в цих приміщеннях внутрішньо переміщених осіб, для покриття понесених власниками приміщень витрат, пов'язаних з таким розміщенням.

Щоб запропонувати своє житло до проживання внутрішньо переміщеним особам і отримати компенсацію необхідно:

• подати заяву до органу місцевого самоврядування за місцем проживання або через сайт prykhystok.gov.ua про готовність прийняти у себе переселенців;

• при поселенні переселенців подати відповідну заяву до органу місцевого самоврядування (ОМС);

• до 5-го числа кожного місяця інформувати ОМС про кількість днів та кількість переселенців, що у них проживали;

• отримати компенсацію до 20-го числа.

Власники житла, які допоможуть безкоштовно українцям з проживанням, зможуть отримати компенсацію від держави в розмірі приблизно 450 грн на місяць за кожну прийняту особу, незалежно від віку.