Через широкомасштабне вторгнення військових збройних формувань рф в Україну, майже 14% території держави зазнали забруднення залишками вибухонебезпечних предметів.

Особливо це стосується місць, де ведуться бойові дії чи залишених окупаційними силами мінних пасток та вибухових пристроїв уповільненої дії.

Щоб інформувати жителів області про небезпеку знаходження вибухонебезпечних предметів департамент з питань цивільного захисту Львівської ОВА скерував листи в районні військові державні адміністрації та територіальні громади. Вони мають на меті активізувати роботу щодо здійснення заходів з протимінної діяльності та інформування населення про небезпеку ВНП (вибухонебезпечних предметів).

Нагадуємо, у разі виявлення підозрілого предмета категорично заборонено: підходити до нього, підіймати, штовхати, користуватись електронними пристроями.

У такому випадку відійдіть на безпечну відстань, зателефонуйте рятувальникам (номери 101, 102, 112). Обов’язково попередьте людей поблизу про знахідку та правила безпечної поведінки.

Найпоширенішими вибухонебезпечними предметами є протипіхотні фугасні міни типу «пелюсток» (фото в галереї). Якщо на них ступити ногою, то це призводить до непоправних наслідків.