У День народження Івана Франка, 27 серпня, на його малій батьківщині назбирали 1 мільйон 400 тисяч гривень під час Франко-SHARK.

Учора відбулося багато заходів, приурочених до 167-ї річниці від дня народження Івана Франка. Розпочали день поминальним Богослужінням біля Пам’ятного Хреста до скасування кріпацтва 1848 р. авторства Якова Франка.

Десятки локацій з майстер-класами народного мистецтва від малювання до гри на народних музичних інструментах розмістилися на території заповідника: бісероплетіння, кераміка, ткані вироби, медоваріння, плетіння сіток та багато інших захоплюючих атракцій.

Відбувся також благодійний шкільний конкурс-змагання «ФРАНКО-ЛІТАЧОК», на якому діти продемонстрували вміння виготовляти паперові літачки та їх запускати. Бажання перемогти в змаганнях було в усіх командах, які брали участь у конкурсі, незалежно від кількості учасників у команді.

Опісля розпочався благодійний патріотичний концерт, де були проведені благодійні аукціони, на яких виставили цікаві лоти. За попередніми підрахунками на етнофесті зібрали близько 1 млн 400 тис. гривень – це практично половина вартості для придбання безпілотника для військової частини А1108.

«Я син народу, що вгору йде». Ці слова Івана Франка викарбувано на медалі, яку отримують лауреати Міжнародної премії імені Івана Франка – 2023. Франкове «вгору йти» завжди для українців означало боротися. Невтомно, неустанно, незламно. Здіймаючи погляд віри вгору, беручи до рук зброю і метафоричну, і справжню, підніматися над самими собою, ставати каменярами духу, здобувати і відстоювати свободу», – зазначила директор департаменту з питань культури, національностей та релігій.