В Україні в останні п’ять тижнів фіксують підвищений рівень захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції. Проте на Львівщині захворюваність на всю сукупність ГРВІ за попередній тиждень є на 5% нижчою від епідемічного порогу.

Про це під час брифінгу в Офіційному медіацентрі при Львівській ОВА повідомила генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко.

«ГРВІ – це сукупність хвороб з ознаками застуди, викликають їх різноманітні віруси. Але серед цих вірусів при лабораторному обстеженні хворих дійсно виявляються і коронавірус, і риновірус, і аденовірус, і вірус парагрипу. Проте вірусу грипу поки що в жодному випадку виявлено не було», – зазначила епідеміологині.

Вона також зазначила, що сукупність гострих респіраторних вірусних інфекцій за попередній (42-ий) тиждень цього року є на 5% нижчою від епідемічного порогу. Незначно перевищений епідемічний поріг серед мешканців Перемишлянської громади.

«Кожен тиждень року нумерується для того, щоб відзначати епідемічну ситуацію і порівнювати з математично розрахованим епідемічним порогом (цифра, розрахована на 100 тисяч населення) щодо рівня захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції. І епідемічну ситуацію ми оцінюємо в залежності від того, чи перевищений епідемічний поріг чи ні.

На Львівщині захворюваність на всю сукупність гострих респіраторних вірусних інфекцій за попередній 42-ий тиждень є на 5% нижчою від епідемічного порогу. Незначно перевищений епідемічний поріг серед мешканців Перемишлянської громади. Тому для жителів цієї громади є підвищена увага щодо виявлення, обстеження, лікування у випадку звернення по медичну допомогу.

Загалом, за попередній тиждень на Львівщині виявили 10400 випадків захворювання на ГРЗ. Це на 1,5% менше, ніж за попередній тиждень, коли було 10700. Частка хворих дітей – 51%. При вірусологічній діагностиці окремих груп людей, ми з’ясували, що вірусу грипу на разі ще немає», – розповіла Наталія Іванченко.

Проте, в області є випадки захворювання на Covid-19. По медичну допомогу з підтвердженим діагнозом Covid-19 звернулася 471 людина, 56 були госпіталізовані. Серед цієї кількості лише 10 – діти віком до 18 років. Якщо говорити загалом по ситуації в Україні щодо захворюваності на Covid-19, то лише 10% – це діти.

«Коли ми скеровуємо матеріал від хворих на секвенування, щоб з’ясувати, який саме штам Covid-19 циркулює серед населення, то ми знаємо, що на Львівщині циркулює чотири штами Омікрон. Власне, немає ще на Львівщині жодних вірусів, які викликають занепокоєння ВООЗ», – наголосила Наталія Іванченко.

Вакцинація від грипу та Covid-19:

За словами Наталії Іванченко,  станом на вчора, 25 жовтня, 2960 жителів області зробили щеплення від грипу. Половина з них – це ті, хто становлять групи ризику щодо стану свого здоров’я і епідемічного ризику, враховуючи місце праці. Решта – громадяни, які просто дбають про своє здоров’я.

Зараз на Львівщині можна придбати дві вакцини проти грипу виробництва Південної Кореї та Франції.

«Це можна зробити як у закладах охорони здоров’я недержавної форми власності, так і придбавши вакцину в аптечній мережі і зробити щеплення в державних ЗОЗ. Також у понеділок на Львівщину надійшла вакцина, 1700 доз, для безкоштовної вакцинації медичних працівників, які становлять найбільшу групу ризику», – розповіла спікерка.

Вакцинація проти грипу особливо рекомендована вагітним жінкам, людям з цукровим діабетом, надвагою, хронічними захворюваннями дихальної системи, серцево-судинної системи, печінки, нирок. Окрім того, є групи епідемічного ризику. Тобто, люди, які стикаються з великою кількістю інших людей на своїй роботі (медики, фахівці педагогічної сфери, транспорту, торгівлі, медіа тощо).

Згідно з рекомендаціями з вакцинації проти Covid-19, людина отримує базовий комплекс вакцинації, першу бустерну дозу, а далі, за рішенням сімейного лікаря, вона може отримати другу бустерну дозу, або ще одну додаткову, якщо у неї є такі супутні хвороби, як імунодефіцит, цукровий діабет, надлишкова вага, хронічні захворювання дихальної системи, серцево-судинної системи, або якщо людина отримує терапію, яка пригнічує роботу імунної системи. Тобто, стосовно вакцинації проти Covid-19 сімейний лікар вирішує, кому і скільки доз вакцини варто рекомендувати.

Кашльовий етикет – це важливо!

Наталія Іванченко також наголошує, що для того, щоби на Львівщині епідемічна ситуація залишалася стабільною, люди повинні дбати один про одного і дотримуватися правил кашльового етикету.

«Якщо маєте ознаки застуди:залишайтеся вдома:

        людина не повинна йти на роботу і скеровувати дитину до ДНЗ чи школи;
        якщо людина належить до груп ризику, про свій стан вона повинна повідомити сімейного лікаря, який скоординує наступні дії – чи звертатися в лікарню, чи лікуватися самотужки, чи під спостереженням сімейного лікаря;
        якщо все ж таки є потреба вийти на вулицю – одягніть маску! 
        якщо людина приходить в заклад охорони здоров’я, теж слід одягнути маску, таким чином ви знизите ризик інфікування пацієнтів, які перебувають на лікуванні у закладі.
Також важливо пам’ятати про кашльовий етикет – якщо людина кашляє або чхає, вона повинна прикрити рот серветкою, або ж кашлянути чи чхнути в ділянку передпліччя.

Нагадуємо і про гігієну рук, якої потрібно дотримуватися у повсякденному житті», – наголосила епідеміологиня.