У межах програми психосоціальної підтримки Товариство Червоного Хреста України проводить на Львівщині заходи з елементами творчості для дітей та дорослих, навчання з психосоціальної підтримки (ПСП) та першої психологічної допомоги (ППД). 

Протягом липня та серпня волонтери і співробітники проводять серію тренінгів у Львівській області для людей, які першими реагують на надзвичайні ситуації, зокрема це працівники поліції, ДСНС, лікарі та соціальні працівники.

«Люди, які надають допомогу, також потребують перезавантаження. Такі навчання – це добра можливість об’єднатися, переключитися, перезавантажитися і набратися практичних інструментів, щоб працювати далі. Війна триває. Ми кожен є на своєму фронті», – зазначила радниця голови Львівської ОВА Галина Бордун.

Як розповіла Єлизавета, координаторка з організації тренінгів з першої психологічної допомоги Товариства Червоного Хреста України, психосоціальна підтримка є одним із напрямів діяльності Товариства, у межах якого навчають людей надавати першу психологічну допомогу, волонтерів навчають психосоціальної підтримки, потім вони проводять заходи з адаптації дітей та дорослих. 

«У межах тренінгів навчають, як надавати цю першу психологічну допомогу і як не зашкодити людині, яка перебуває в стані стресу. Під час таких 8-годинних тренінгів розповідають теоретичну частину, принципи першої психологічної допомоги, такі як «дивитися, слухати та скеровувати» і потім ми з учасниками відпрацьовуємо на практиці усі засвоєні навички. По закінченню тренінгів ми видаємо сертифікат про проходження», – повідомила Єлизавета.

Вона додала, що у роздаткових матеріалах для усіх учасників тренінгів є перелік фраз для заспокоєння людини, яка перебуває у стресовому стані, та практичні поради, що можна зробити, щоб нормалізувати стан такої людини і куди можна звернутися за більш кваліфікованою допомогою. 

«Першу психологічну допомогу може надати будь-хто, хто пройшов такий тренінг та розуміє базові принципи надання першої психологічної допомоги. Наразі проводять тренінги для людей екстрених професій, але надалі ми плануємо проводити такі тренінги для усіх охочих», – додала представниця Червоного Хреста.

Вона також повідомила, що такі тренінги вже провели у Стрийському районі, а зараз вони тривають на Самбірщині. Наступна –  Дрогобиччина.

Додамо, що Товариство Червоного Хреста України (ТЧХУ) – найбільша гуманітарна організація в Україні, яка працює в усіх регіонах та однією з перших реагує на надзвичайні ситуації. Також ТЧХУ є частиною Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, представленого у майже 200 країнах світу. Команда організації робить все можливе, щоб надати гуманітарну, психологічну та соціальну допомогу населенню, а також турбується про волонтерів і співробітників. До ТЧХУ входять такі напрями діяльності, як реагування на надзвичайні ситуації, навчання першої допомоги, служба розшуку, психосоціальна підтримка, задоволення базових соціальних потреб населення та інші.