Дружні міста-побратими з Польщі підтримують Львів. Так, протягом цього тижня наше місто отримало 20 великих низькопідлогових автобусів і гуманітарну допомогу від польських міст. Також до кінця місяця Львів очікує отримати ще 6 автобусів. Відтак львівська мерія висловлює подяку Польщі за підтримку і важливу допомогу в час війни.

«Напередодні Львів отримав 7 автобусів з Польщі. Це 2 автобуси Сканія від Яворно, 5 автобусів Соляріс від Кракова. А вчора отримали 13 автобусів з Катовіце, Сосновєц, Тихув і Свєркланєц. Це великі низькопідлогові автобуси 2009-2010 років випуску. Усі автобуси приїхали з гуманітарною допомогою від цих міст. Зараз наші фахівці оглядають технічний стан автобусів і будемо визначати, куди задіяти. Однозначно, що ці автобуси будуть курсувати як на маршрутах по місту, так і для перевезення вимушено переміщених осіб до кордону з Польщею.

Дякуємо польським містам за таку важливу допомогу нашому місту. Адже з огляду на велику кількість осіб, які зараз приїхали до Львова, потреба у транспорті буде лише зростати», - розповів Олег Забарило, директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР.

Також Львів очікує отримати у суботу 2 автобуси з міста Гданськ і 2 автобуси з міста Гдиня. А 28 березня 1 автобус з міста Плок, і 31 березня ще 1 автобус з міста Бялосток.

Як повідомив Орест Олеськів, начальник управління транспорту ЛМР, з часу війни в Україні та з огляду на велику кількість вимушено переміщених українців, які почали приїздити до Львова, велика кількість автобусів, які курсували на маршрутах у Львові, були зняті з рейсів і задіяні для потреб ЗСУ, а також для перевезені переселенців до кордону з Польщею. Автобуси працюють вдень і вночі. Проїзд для переселенців безкоштовний.

«У перші дні війни на маршрутах міста курсувало 167 одиниць транспорту, з яких 118 АТП-1. З 1 березня щоденно кількість транспорту на маршрутах зростала. Зараз на маршрутах курсує 289 одиниць. 

Так, із першого дня воєнного вторгнення Росії частина автобусів кожного підприємства-перевізника була вилучена для потреб ЗСУ. Зокрема щоденно задіювалось близько 30 автобусів від АТП-1. А з часу прибуття до Львова великої кількості внутрішньо переміщених осіб до Львова АТП-1 задіює автобуси для перевезення наших громадян до кордону з Польщею. Для цих потреб на початку виділялося близько 50 автобусів, зараз задіюється 20-30 автобусів. За цей час виконано 1373 рейси і перевезено приблизно 110 тис. осіб», - повідомив Орест Олеськів.

До слова, за комунікацію з польськими містами та координує усі процеси на кордоні щодо отримання автобусів команда КУ Інституту міста.