Сьогодні у Гданську засідає Робоча група з питань України Комітету регіонів – консультативного органу Європейського Союзу. Головне питання порядку денного — допомога Україні та другий візит Комітету в Україну. Засідання розпочалося з хвилини мовчання за загиблими українцями від рук російських військ. Голова робочої групи, мер Гданська Александра Дулькєвіч наголосила, що ті злочини, які коять проти українського народу російські війська, мають бути засуджені через міжнародний трибунал, а мери міст України на сьогодні – це представники стійкості, рішучості і незламності. У засіданні Комітету взяв участь мер Львова Андрій Садовий.

«Ми пам’ятаємо ваш мужній візит на початку війни. Однак, через це, що сьогодні передбачають ймовірність масових атак, я вимушений був залишитися у Львові зі своєю громадою, а до вас долучитися онлайн.

Якщо пригадати перші дні російської війни, то всі робили прогнози, скільки витримає Україна днів чи тижнів. Сьогодні ж експерти починають говорити,  коли ж розвалиться імперія зла. Бачимо, що на початку експерти вимірювали матеріальні чинники, та неможливо виміряти силу духу, неможливо виміряти бажання українців бути вільним народом. Українська армія - це не 400 тисяч, це 40 мільйонів людей, які пліч-о-пліч борються за право бути вільними у своїй країні. Кожне місто, кожна громада сьогодні – це фортеця.

Ми отримали право приймати у 2025 році молодіжну столицю Європи, власне, тут, у Львові. Висловлюю велику подяку за це рішення Європейського союзу. І дякую, що маємо можливість мати офіс у європейському комітеті. Цей офіс ми будемо мати не лише для Львова, адже, коли ми подавали заявку, то подавали її від усіх міст України. 

Сьогодні для мене є важлива ваша підтримка системи реабілітації НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN), бо  це надзвичайно вартісний процес. Потрібен ваш досвід, ваші фахівці. Тому я з радістю запрошую вас усіх до Львова. Сьогодні український прапор – це є прапор волі, це прапор вільного світу. Сьогодні слово “Україна” означає Перемога. Але війна триває. Сьогодні тисячі наших громадян - на передовій, де тривають бої.

Прошу вас про підтримку України. Сьогодні в Україні вирішується, яким буде цей світ. Я вірю в цей світ, я вірю в нашу перемогу», - наголосив мер Львова Андрій Садовий.

Довідка
Комітет регіонів (Committee of the Regions (CoR)) — консультативний орган Європейського Союзу, що висловлює думку місцевих і регіональних органів влади. Розпочав свою діяльність 1994 року.

Асоціація міст України є партнером «Європейського альянсу міст і регіонів за відбудову України», започаткованого Комітетом регіонів для координації спільних зусиль, спрямованих на допомогу у відновленні та відбудові України.