Відкриття виставки приурочили до Дня Незалежності України.

На виставці представлені не тільки картини, а й особисті речі художника з архівів його родини.

У відкритті взяв участь начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

«Ми живемо у складний час, але, коли дивишся на ці картини, виникає впевненість, що перемога буде за нами. Ця кольористика, пейзажі дають змогу відчути, яка ми велика нація. Дякую ЗСУ, що ми можемо тут зібратись і насолоджуватись мистецтвом. Маємо також щодня підтримувати наших хлопців та дівчат, хто чим може. Кожен – на своєму місці», – наголосив очільник Львівщини.

Загалом в експозиції – понад 50 робіт, зокрема картини, які відтворюють події Помаранчевої Революції.

Дружина Володимира Патика – пані Романа – розповіла про подорожі з чоловіком Україною, під час яких він створював свої роботи та подякувала усім, хто допомагав йому у творчості.

«Про митця говорять його твори та спогади рідних, друзів і близьких. Завдяки митцям та творам мистецтва маємо палаци, пам’ятники. Мусимо шанувати це і помічати», – каже Романа Патик.

Щонайменше один місяць виставка буде доступною для огляду поціновувачам творчості Володимира Патика. 

Організатори: Державний меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові, департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА.

Довідково:

Володимир Патик (1926 – 2016) – львівський художник, представник галицької школи живопису, один з найвидатніших митців в українському малярстві другої половини ХХ століття.

Володимир Патик об'їздив майже всю Україну, бував у Карпатах, далеко на півночі росії, в Мурманську, малював у Прибалтиці, Сибіру, Середній Азії – і всюди митця захоплювала краса природи, люди та їхні заняття. Таким чином вироблялася власна живописна манера Патика, його особливий, темпераментний почерк. 

Здобув широке міжнародне визнання – окрім численних виставок у Канаді та Сполучених Штатах Америки, у 2011 році відбулася персональна виставка художника в музей «Heshuifa Art Museum», в Ганґжоу (Китай). 

Володимир Патик майже щорічно виконував монументальні замовлення художньо-виробничого комбінату, в якому були задіяні багато членів Спілки художників УРСР. Звертаючись до історичної тематики, у 1969 р. створив стінні розписи у фойє кінотеатру ім. Б. Хмельницького у Львові – «Хмельницький під Львовом у 1648 році». Згодом ще раз зобразив цю подію на станково-панорамній картині для Львівського історичного музею (Музей зброї, 1974-76 рр.). В оформленні фасадів і фойє громадських будівель, В. Патик проявив себе оптимістично налаштованим художником декоративно-новаторського спрямування – він виклав рельєфну мозаїку «Море та риби» (120 кв. м) для магазину «Океан», Львів (1978 р.) та ін. Разом з художником Миколою Кристопчуком та іншими працював над мозаїчними панно в Молдові, Криму, на Кавказі (керував бригадою художників).

Заслужений художник України, лауреат Національної премії ум. Т. Шевченка, Народний художник України.

Біографічна довідка з мистецького альманаху «Артес»