Найбільшій оборонній вежі Львова цьогоріч виповнюється 500 років. Святкування ювілею відбудеться 24 серпня, у День Незалежності України. 

Для львів’ян та гостей міста організовують низку заходів, серед яких: художній пленер «500 років оборони», дитячий майстер-клас з макетування «Створи місто своєї мрії», культурний воркшоп «Що не так з Пороховою Вежею!?», DJ СЕТ «Кава без Назви». 

«Порохова вежа — це унікальна споруда, що вже 500 років служить оборонним форпостом міста Львова. Дату спорудження будівлі підтверджують наукові дослідження львівського професора, доктора архітектури Миколи Бевза. У давні часи Порохова вежа захищала Львів та Європу від ворожих навал. Тепер вона є одним з найбільших публічних просторів, який захищає і примножує культуру, а також об’єднує сектори архітектури та мистецтва. З початком повномасштабної війни Порохова вежа стала місцем, навколо якого гуртуються волонтери, та центром прийому і розподілу гуманітарної допомоги. Тому й відзначаємо 500-ліття Порохової вежі символічно — півроку з моменту, коли ця історична будівля стала місцем сили та об’єднала сотні людей навколо ідеї спільної перемоги»,— розповідає голова Львівської спілки архітекторів Микола Шеремета. 

Розпочнуться святкування проведенням художнього пленера «500 років оборони». Роботи, створені під час заходу, за згодою їхніх авторів виставлять на благодійний продаж, а виручені кошти передадуть на потреби ЗСУ. 

Далі відбудеться дитячий майстер-клас «Створи місто своєї мрії». Спершу юним гостям проведуть екскурсію, під час якої розкажуть безліч цікавинок про Порохову вежу. А одразу після неї діти матимуть нагоду долучитися до моделювання міста за допомогою картону, паперу, ножиць та клею. Кожен учасник майстер-класу відповідатиме за окрему деталь макета: школу, будинок, електростанцію тощо. Наприкінці всі елементи об’єднають, аби створити місто мрії. 

А у межах культурного воркшопу «Що не так з Пороховою Вежею!?» усі охочі не лише дізнатися історію та перипетії Порохової вежі, але й зможуть запропонувати своє бачення напрямів розвитку історичної будівлі. Оформлювати ідеї своїх проєктів учасники будуть у командах або самостійно. Далі журі, яке складатиметься із представників Львівської спілки архітекторів, а також директора та команди Порохової вежі, обере найкращі ідеї серед запропонованих, щоб втілити їх у життя спільно з авторами.  

Відбудуться заходи у м. Львів (вул. Підвальна, 4). Участь у всіх подіях безкоштовна, але потрібно зареєструватися: https://linktr.ee/porokhova.vezha