Сьогодні, 21 липня, у приміщенні Національного Університету «Львівська політехніка» відбулося засідання Ради ректорів закладів вищої освіти.

Засідання відбувалося під головуванням голови Ради ректорів Юрія Бобала. Участь у засіданні взяв начальник Львівської ОВА Максим Козицький.  

До засідання також долучилися директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска, директор департаменту економічної політики ЛОВА Степан Куйбіда, т.в.о. директора департаменту соціального захисту населення ЛОВА Роман Андрес та ректори 21 закладу освіти Львівщини.

«Величезне вам дякую, що допомогли нам з розміщенням внутрішньо переміщених осіб, зберегли у час повномасштабної війни викладацькі колективи, а також робите все, щоб молодь залишалася в Україні і наша країна мала майбутнє. У травні під час онлайн-зустрічі зі студентами Президент Володимир Зеленський казав, що ми будуємо міцну державу, яка базується не лише на міцних будівлях, але й на правильному вихованні наших дітей та здобутті належної освіти. Дякую за те, що наша держава має майбутнє завдяки вам», – сказав Максим Козицький.

На засіданні Ради розглядали питання щодо подальшого проживання або належного відселення вимушених переселенців у гуртожитках закладів вищої освіти. 

«Від початку широкомасштабного вторгнення найбільше внутрішньо переміщених осіб прихистили у себе саме заклади вищої та професійно-технічної освіти. Перед нами зараз постають нові виклики, зокрема підготовка та проведення навчального процесу. У гуртожитках області проживають люди, які змушені були покинути свої домівки на самому початку війни, але станом на сьогодні на цих територіях бойові дії не ведуться, тому загрози їхнім життям у випадку їхнього повернення назад також немає. Другим ключовим питанням є ремонт гуртожитків для відселення ВПО із закладів освіти для повноцінного старту навчального процесу», – доповів Олег Паска.

Роман Андрес своєю чергою додав, що питання розміщення ВПО є на постійному контролі департаменту соціального захисту населення.

«Внутрішньо переміщеними особами відповідно до постанов Уряду визначаються особи з низки областей. Матеріальну допомогу як ВПО коштом державного бюджету можуть отримувати ті особи, які проживали у територіальних громадах, де тривають активні бойові дії, жителі територіальних громад, які тимчасово окуповані, а також люди, які не мають куди повертатися через втрачене житло. Також є значна кількість людей, які потрапили в складні життєві обставини, люди з інвалідністю чи з маленькими дітьми. У кожному конкретному випадку потрібно індивідуально вирішувати, чи можна відселити людину», – додав Роман Андрес.

Серед актуальних питань щодо початку 2022/2023 навчального року у закладах вищої освіти є забезпечення безпеки учасників освітнього процесу та облаштування укриттів.

Про вимоги та стан укриттів доповів начальник Головного управління ДСНС України у Львівській області Юрій Кагітін. Він повідомив, що станом на зараз тривають перевірки укриттів навчальних закладів області, вони закінчаться до початку навчального року. Також навчальні заклади мають створити комісії, у складі яких повинні бути представники влади та ДСНС України. За результатами обстежень, які проведуть комісії, складуть акти щодо готовності укриттів у вишах для повноцінного захисту усіх учасників навчального процесу. ДСНС надасть усі необхідні методичні рекомендації щодо утримання фонду захисних споруд області.