Львівська міська рада продовжила оренду будівлі колишньої офтальмологічної лікарні у Винниках для ЛМГО «Спільнота взаємодопомоги «Оселя» до 2034 року. А щоб ніщо не заважало опікуватися безпритульними, об’єкт внесли до переліку об’єктів комунальної власності, які не підлягають приватизації. Тобто будівлю ніхто інший не може викупити і тут залишиться команда, яка щодня допомагає тим, хто опинився без домівки.


З лютого 2023 року тут вирує активне життя. Після ремонту у Центрі денного перебування можна прийняти душ, підстригтися, поїсти, випрати одяг чи отримати змінний. Перш за все, тут допомагають бездомним, однак також прийматимуть внутрішньо переміщених людей, які опинилися у кризовій ситуації. Нещодавно тут відсвяткували 20-річчя діяльності.

«Від початку війни до нас стало приходити більше людей, які потребують допомоги. Тож ми зрозуміли, що нашого приміщення замало. Наш осередок підтримки бездомних людей – це дві кімнати і одна душова. Щодня туди приходило митися, стригтися, отримати або випрати одяг десятки людей. Ще до початку повномасштабного вторгнення ми думали над тим, як розширитися, тому звернулися до міської ради, щоб нам надали приміщення», - розповіла Наталія Саноцька, заступниця голови спільноти «Емаус-Оселя».

«Оселі» надали в оренду на пільгових умовах приміщення у Винниках, в будівлі колишньої офтальмологічної лікарні.

«Ми приймали людей, які жили в спортзалах, вони не мали де помитися, де випрати одяг. Ми надали їм допомогу. Щоб робити це краще, ми знайшли благодійників, які нас підтримали і допомогли з ремонтом будинку на Галицькій», - додає Наталія Саноцька.

Проєкт підтримали спільнота «Емаус-Європа», доєдналися до його реалізації бізнес, міська влада, з побутовою технікою і меблями допоміг французький фонд Première Urgence Internationale і “Пілігрими благодійності”. І в лютому Центр підтримки людей, які втратили дім, імені Олесі Саноцької, відчинив свої двері. У процесі реконструкції добудували другий поверх, і його також передали у власність міста.

Одна із умов договору з іноземними партнерами – гарантії від міської влади, що приміщення в довгостроковій перспективі буде використовуватись для допомоги тим, хто з різних причин втратив дім. Місто виконало свої зобов’язання – будівлю Центру підтримки людей, які втратили дім, передано в оренду до 2034 року і захищено через механізм внесення об’єкта до переліку об’єктів права комунальної власності, які не підлягають приватизації. Після закінчення терміну дії договору міська рада задекларувала готовність продовжити оренду до 2055 року.

«Місто підтримує громадські організації, які дійсно працюють, і спільнота «Оселя» якраз і є такою. Команда спільноти має бездоганну репутацію, багато років працює у цьому напрямку і має чималий досвід. Для того, щоб «Оселя» розуміла, що позиція міста не зміниться, ми внесли приміщення до переліку об'єктів нерухомості міста, які не може бути приватизовано у майбутньому», - пояснює керівниця міського управління комунальної власності Інна Свистун.

Як наголошують в управлінні соціального захисту ЛМР, «Спільнота взаємодопомоги «Оселя» – унікальне для України об'єднання бездомних людей, які разом живуть, ведуть спільне господарство, лікують залежності та залучені до міського життя, щоб заробити на своє утримання та допомогу людям, біднішим за себе. Загалом у Львові постійно турбуються про людей, які не мають житла: уже багато років на вул. Кирилівській, 3а діє міський Центр обліку та нічного перебування бездомних, у якому потребуюча людина може переночувати та поїсти, отримати теплий одяг, відновити документи, а також отримати допомогу в пошуку роботи. Працівники постійно здійснюють соціальне патрулювання. Торік у центрі надали майже 5 тисяч консультацій та 2 тисячі медичних послуг.