Сьогодні у Києві триває Форум доброчесних громад. Захід присвячений питанням доброчесності на місцевому рівні та її важливій ролі під час відбудови та євроінтеграції. В межах форуму міські голови, представники асоціацій територіальних громад та міст підписали Декларацію розбудови доброчесності органів місцевого самоврядування. Документ передбачає проголошення спільних цінностей у розбудові доброчесності врядування та подальшу співпрацю щодо їх виконання. Серед підписантів документу — міський голова Львова Андрій Садовий.

Основна  мета форуму – створити  платформу для координації дій з розбудови доброчесності в органах місцевого самоврядування. Організатор - Національне агентство з питань запобігання корупції за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Серед спікерів  - представники міністерств,  міжнародних організацій, міські голови, представники міських рад та громад, Української асоціації обласних та районних рад, Всеукраїнської Асоціації об’єднаних територіальних громад, експерти.

Як наголосив міський голова Львова Андрій Садовий, українська перемога має дві складові - деокупація всіх наших земель та перебудова нашої країни. І, аби Україна могла максимально ефективно використати ресурси на відбудову, має бути консолідація всіх гілок влади, громадянського суспільства, середовищ. Тут він навів приклад повоєнної Німеччини, де влада та суспільство зуміли об’єднатися та отримати доступ до ресурсів для відбудови.  

«В Україні є ілюзія, що приїдуть якісь невідомі люди, все відбудують, дадуть нам кошти, допоможуть. Ні. План Маршалла – це була можливість мати доступ до ресурсів. І Німеччина знайшла в собі сили об’єднати всі гілки влади, суспільство, еліту - і вони за 10 років мали кращий результат, ніж Великобританія, яка не мала таких ушкоджень. От яка має бути мудра консолідація усіх гілок влади у нашій державі. 

Місцеве самоврядування – фундамент цієї держави, державна влада, громадянське суспільство, інтелектуальне середовище - це має бути один кулак. Якщо цього не відбудеться, буде трагедія. Сьогоднішні спроби атакувати один одного – не з повітря. Російська агентура працювала і працює, дуже часто враховуючи слабкість, незрілість, спокуси людей. Та має бути мудрість. Я – дуже великий оптиміст і думаю, що мудрість завжди має перемагати.

Сьогодні - перший випадок в моєму житті, коли структура, яка має контролюючі функції, запрошує на публічну конференцію, на дискусію. Переконаний, що ця дискусія дасть хороші результати», - зазначив Андрій Садовий.

Також на форумі експерти НАЗК презентують новий онлайн-курс «Доброчесна громада», в якому зібрано кращі антикорупційні інструменти та роз’яснюються особливості антикорупційного законодавства для представників органів місцевого самоврядування.