Міське управління охорони історичного середовища очолить архітекторка Тетяна Балукова. Її кандидатуру погодила експертна рада, за результатами публічного відбору кандидатів на цю посаду. Тетяна Балукова має досвід роботи у сфері збереження історичної спадщини у Львові. А зараз працює за фахом в одній з архітектурних компаній в німецькому Лейпцигу. На посаду керівника управління охорони історичного середовища вона буде призначена з 5 грудня цього року. Про це розповіла керівниця управління персоналом ЛМР Лілія Савич.

Тетяна Балукова закінчила НУ «Львівська політехніка» (спеціальність «містобудування»), згодом проходила стажування за кордоном.

У Львові, зокрема, очолювала ЛКП «Архітектурно-археологічна служба» і працювала архітекторкою  –  консультанткою в проєкті GIZ GmbH «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова». З 2019 року живе у Німеччині та до цього часу працює архітекторкою в інженерному бюро країни.

«Я думаю, що експертна рада прийняла справедливе рішення з приводу того, що переможницею, цілком заслужено, стала Тетяна Балукова. Вона вже мала досвід співпраці з міськрадою, проявила себе як людина, яка знає професію та знає, чим живе історичне середовище Львова. Крім того, у пані Тетяни є дуже цінний міжнародний досвід. Вона кілька років живе за кордоном та працює архітекторкою у Німеччині. Сподіваюся, що вона зможе застосувати цей досвід у Львові.

Зараз пані Тетяна є співробітницею німецької структури і повинна дотримуватися всіх вимог, що передбачає німецьке трудове законодавство. Тому до роботи у Львові вона зможе приступити на початку грудня», - розповіла Лілія Савич.

«Я вдячна за довіру членам експертної ради, міському голові. Спробую, зважаючи на мій досвід роботи в західній Європі, модернізувати управління охорони історичного середовища та оптимізувати процеси праці», - зазначила Тетяна Балукова.

Нагадаємо, публічний відбір кандидата на посаду керівника управління охорони історичного середовища у Львові провели 5 жовтня. Тоді члени експертної ради заслухали сімох кандидатів, які презентували своє бачення розвитку управління та роботи у сфері захисту культурної спадщини. Заслуховування транслювалось онлайн.

«На відбір подалося дуже багато фахових людей. Рівень кандидатів був дуже високим. Були і претенденти, які не мали досвіду в управлінні проєктами щодо збереження історичного середовища, але вони мали хороший управлінський досвід, що також для нас було важливо. Тому визначитися було справді складно. І тут допоміг досвід, який мали члени експертної ради», - зазначила Лілія Савич.

Окрім посадовців мерії, до експертної ради входили керівниці Центру міської історії Софія Дяк та БФ «Спадщина UA» Ганна Гаврилів, історик та історик мистецтва Богдан Шумилович, радниця міського голови Львова з питань збереження культурної спадщини Лілія Онищенко.

Біографічна довідка Тетяни Балукової
Народилася 28 травня 1988 року у Львові.

Освіта:

2005 – 2010  –  НУ «Львівська політехніка».

Досвід роботи:

2010 – 2011  –  архітекторка в бюро «Перша архітектурна майстерня»;

2011– 2012  – головна спеціалістка в Управління містобудування та будівництва ЛОДА;

2012 – 2013 – архітекторка в офісі-представнику Krinner Schraubfundamente GmbH у Львові;

2013 – 2017  –  архітекторка – консультантка в проєкті «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова», GIZ GmbH;

2018  – травень 2019  – керівниця ЛКП «Архітектурно-археологічна служба»;

серпень – вересень 2019 – архітекторка в бюро  MM+H GmbH, м.Пірна, Німеччина;

квітень – червень 2020 – архітекторка в Architektursalon GmbH;

жовтень 2020 – жовтень 2022 – архітекторка в інженерному бюро LEIPZIGBAU GmbH;

листопад 2022 і дотепер – архітекторка в SPS Plan GmbH.

Знання мов:

німецька – С1;

англійська – В1.