Вита пара - мережевий кабель з кількома провідниками. Позначення "вита пара" - це дослівний переклад терміна з англійської (телефонний кабель). "Вита" пара тому, що в телефоні кабельні жили ніби повиті по парах, скручені.

Найчастіше застосовується при побудові мереж (наприклад, Ethernet). Завдяки своїй низькій вартості, застосовуватись також для побудови локальної мережі. Кабель кручена пара купити на сайті DEPS - постачальника телекомунікаційного обладнання.

Yes

Залежно від технічних характеристик, розрізняють кілька видів кабелю кручена пара. Основний список:

  • неекранований кабель (UTP);
  • екранований (STP);
  • фольгований (FTP);
  • фольгований екранований (SFTP).

Крім того, деякі види екранованих кабелів можуть використовувати додаткову захисну оболонку. Але загалом екранування - це досить високий захист від внутрішніх та зовнішніх електромагнітних випромінювань.

Навіщо розумітися на маркуванні?

Зазвичай маркування дає досить багато інформації про кабельну продукцію, яка просто зашифрована. Перші літери маркування говорять про екран. Наступні символи вказують на переріз та кількість провідникових пар.

Для прикладу візьмемо кручену пару FTP-4х2х0,51: 

  • “FTP” - жили кабелю захищені фольгою (екрановані);
  • “4х2х0,51” – чотири провідникові пари, переріз яких становить 0,51 мм кв.

Окрім такого маркування варто звернути увагу також на категорії кабельної продукції кручена пара. Існують категорії від САТ1 до САТ 8.2. Категорія кабелю свідчить про більшу кількість пар дротів.

Yes

Для захисту кабелю кручена пара існує екранування

Екранування обов'язково використовується в категоріях від САТ6 і вище, щоб запобігти електричним перешкодам. Подібний захист застосовується як до всього кабелю, так і до конкретної пари кабелю. Існує міжнародний стандарт, який регулює позначення кабельної продукції, а також слідкує за контролем виконання вимог.

Відповідно до стандарту ISO/IEC 11801:2002 (додаток E) розрізняють такі позначення:

  • U (неекранований), 
  • S (металеве плетіння, один загальний екран), 
  • F (металізована стрічка з алюмінієвої фольги).

Якщо звернути увагу на абревіатуру кабелю, то можна помітити, що кожна з цих літер допомагає розпізнати та визначити загальний тип екрану, а також тип екрану для кожної пари.

Отже, існують найпопулярніші типи екранної конструкції:

  1. U/UTP - Категорія 6 та нижче. Без екранування.
  2. U/FTP – індивідуальний фольгований екран для кожного провідника кабелю.
  3. F/UTP, S/UTP, SF/UTP - один екран із фольги.
  4. F/FTP, S/FTP, SF/FTP - один екран для кожного провідника, плюс ще один екран для всього кабелю.

Але навіть тут слід уважно підходити до характеристик. Наприклад, кожен вид кабелю має свої “фаворити” на кшталт екранної конструкції. 8/8.1 найчастіше використовує саме F/UTP – один екран із фольги. У той час як 8/8.2 (здавалося б, яка між ними різниця?) - використовує S/FTP, зовсім інший вигляд.

Крім технічних характеристик існує ще одна не менш важлива - колір кабельної продукції (колір ізоляції). Віту пару виготовляють із полівінілхлориду, який може бути трьох кольорів:

  1. Помаранчевий колір - говорить про те, що матеріал складається з негорючого полімеру.
  2. Сірий колір - кручена пара застосовується в основному в приміщеннях.
  3. Чорний колір - використовується за межами приміщень, оскільки оболонка покрита додатковим захистом.

І насамкінець, вже обравши необхідний кабель, у жодному разі не забувайте про сам монтаж. Зверніть увагу на умови експлуатації (зовнішня або внутрішня прокладка), і якщо це зарубіжний виробник, можете запросити сертифікат про якість провідникового обладнання.

Якщо у вас ще залишилися питання щодо кабельної продукції кручена пара, то фахівці DEPS завжди раді допомогти. Також у каталозі компанії можна купити кабель вита пара.