З перших днів війни Львівщина отримала близько 42 тисячі тонн гумдопомоги від європейських країн.  Наша область стала гуманітарним хабом, що забезпечує необхідним міста, де тривають бойові дії.

Про перетин кордону з гумвантажем, а також кількість осіб, які покинули межі України розповів під час брифінгу заступник начальника Львівської ОВА Юрій Бучко.

Перетин кордону:

З початку війни через західний кордон з з України виїхало близько 1,5 млн українців, а в’їхало 150 тисяч. За минулу добу межі держави покинули 35 тис людей , в’їхали 7 тисяч. На сьогодні черг на пунктах пропуску практично не має.  Кількість осіб, що виїжджають зменшилась вдвічі.

Ввезення гуманітарного вантажу з іноземних країн:

Є  дві категорії  товарів – товари,  які ввозяться лише за декларацією. Водій  або особа, яка супроводжує вантаж на кордоні, подає декларацію,  де вказує відправника, водія, марку і модель ТЗ одержувача вантажу та адресу розвантаження. Також зазначають перелік товарів. 

Друга категорія товарів -  з  так званими «двома зірочками». Наприклад, автомобілі, побутова техніка, квадрокоатери, тепловізори. Вони ввозяться  в Україну тільки за письмовим погодженням голови ОВА. Наголошую, що це рішення приймає будь-який голова військової адміністрації. Це не має жодної прив’язки до кордону. Якщо вантаж їде в Тернопільську або Житомирську область, то  рішення про визнання гумдопомоги  можуть приймати очільники тих регіонів.

Інформація для водіїв, які перевозять вантаж:

Особи або ГО, які їдуть за кордом по гумдопомогу, мають попередньо звернутись з листом у військову адміністрацію. Їх зареєструють у електронній системі “Шлях”. Такі звернення будуть розглядатися виключно в тих випадках, коли вони є від юридичних осіб, які зареєстровані в єдиному реєстрі отримувачів гумдопомоги, яка може отримати вантажі. Це не можуть бути приватні компанії чи будь-які працівники.

Погодження виїзду  надає лише Держприкордонслужба за поданням ОВА. Не лише Львівської, але й інших адмінстрацій.

Цифри:

Протягом воєнного часу Львівщина отримали близько 42 тисячі тонн гумдопомоги. Це в основному одяг, продукти харчування, засоби гігієни, побутова хімія, ТЗ. Всі вантажі після перетину кордону розміщають на складах відповідно до зазначених адрес, вказаних у декларації під час перетину. Якщо одержувачем є ЛОВА, товари їдуть на наші склади. А далі розподілють в регіони відповідно до запитів з Офісу президента та Кабміну.