До Львова завітав мер столиці та найбільшого міста Естонії – Таллінна – Міхаїл Килварт, де зустрівся з міським головою Андрієм Садовим. Обговорили поточну ситуацію у місті та країні, досвід Львова в прийомі вимушено переміщених людей та роботу з українськими біженцями в Естонії.

Естонія першою з країн НАТО закликала закрити небо над Україною і однією з перших надала державі озброєння, а також допомогла посилити кібербезпеку.

«Дякую, що ви приїхали. За останні дні до нас завітали мери польського Триміста – Гданська, Гдині та Сопота, Катовіц, Канн. І кожен візит у такий час вартий десяти», – акцентував Андрій Садовий.

Відтак, розповів про актуальну ситуацію у Львові, а також у містах України, які перебувають під обстрілами росії.

«Загалом ми прийняли у Львові близько 200 тисяч вимушено переміщених українців, пристосувавши практично всі школи, театри, церкви, спортзали. Багато людей залишаються тут, частина – їде далі. Також ми з понеділка відновили навчання для школярів в онлайн-форматі, долучили до уроків у діток з інших міст. У нас все працює, усе організовано, тому що ми готувались до цього давно», – зазначив міський голова.

Мер Таллінна, водночас, зацікавився досвідом Львова в прийомі вимушених переселенців, позаяк Естонія впродовж майже місяця війни прийняла вже більше 20 тисяч біженців із різних куточків України та намагається надавати їм високоякісні послуги на рівні з власними мешканцями.

«Я хотів би побачити, як це виглядає, бо знаю, що у вас все дуже добре організовано. Для нас це серйозний виклик та випробування, але ми завжди готові надати Україні підтримку. Наші люди дуже співчувають та готові всіляко допомагати, є багато добровольців та волонтерів. Потрібно підійти до цього системно, готувати соціальні служби, систему освіти. Наше завдання – бути готовими, бо зараз не існує нереальних сценаріїв», – відзначив мер Таллінна.

Міхаїл Килварт – міський голова Таллінна з квітня 2019 року. Уродженець м. Кизилорда (Казахстан). Досі працював головою міськради Таллінна (2017-2019), заступником мера міста (2011-2017), членом міськради (2009-2011), викладачем в одному з вишів та дослідницьких центрів (2001-2003), а також юристом. Також був членом виконавчих комітетів Олімпійського комітету Естонії (2016) та міжнародного комітету бойових мистецтв (2009), президентом спілки таеквондо Естонії (1996).