Сьогодні, 16 жовтня, у Львівській ОВА, керівникам 40-ка ЦНАПів Львівщини вручили нові планшети. Їх використовуватимуть для надання адміністративних послуг людям з порушеннями слуху. Ще 52 планшети громади Львівщини отримали від ПРООН у 2022 році.

Як розповів керівник Львівської обласної організації УТОГ Володимир Балдига сьогодні на Львівщині майже дві тисячі людей живуть із вадами слуху і не завжди вони можуть безбар’єрно отримати необхідні їм послуги.

Нові планшети ж покликані налагодити належну комунікацію між працівником ЦНАПу та особою з інвалідністю по слуху.

Відбуватиметься така комунікація через сервіс УТОГу. Завдяки планшету перекладач організації зможе вийти на зв'язок з працівником ЦНАПу та мешканцем і перекласти необхідний діалог. В такий спосіб обоє розумітимуть один одного і мешканець безперешкодно отримає необхідну йому адміністративну послугу.

Планшети для ЦНАПів передала Програма розвитку ООН в Україні в межах проєкту «Посилення стійкості громад в регіонах України» (ПРООН).

«Дякую за активне партнерство Львівській ОВА. Ми, як Програма, стараємось підтримати будь-які зусилля, які йдуть зі сторони ЛОВА, Кабінету Міністрів у питанні покращення якості надання публічних послуг. Сьогоднішня подія є складовою Тижня безбар’єрності у публічних послугах. Це – черговий крок до їх інклюзії»,- зазначив фахівець із питань розвитку громад, ПРООН в Україні Ігор Назар.

Передача планшетів для ЦНАПів є частиною реалізації Програми безбар’єрності на Львівщині.

Як розповів заступник начальника Львівської ОВА Олександр Кулепін на сьогодні вже всі ЦНАПи забезпечені такими пристроями для роботи з людьми з порушеннями слуху.

«Важливо, щоб всі мешканці області відчували безбар’єрність. Ми працюємо над програмою безбар’єрності і хочемо, щоб наше суспільство було повністю інклюзивне. Саме тому, коли ми будуємо чи облаштовуємо ЦНАПи, робимо їх завжди безбар’єрними. Ми дбаємо про фізичну безбар’єрність, однак хочемо також, щоб це була і інформаційна безбар’єрність. Щоб люди,-які мають вади слуху і спілкуються жестовою мовою були впевнені, що вони можуть прийти в ЦНАП і отримати будь-який сервіс державний чи місцевого самоврядування, будь-яку послугу. Дуже приємно, що команда ПРООН у Львівській області підтримала цю нашу ініціативу»,- зазначив він.

Наразі територіальні громади підписують відповідні договори з УТОГ на надання послуги «Сервіс УТОГ».