Опалювальний сезон цього року може бути найскладнішим для України. На державному рівні створено спеціальний штаб, який розробляє різні сценарії проходження опалювального сезону. Аналогічний штаб створено у Львівській міській раді під керівництвом Ірини Маруняк, заступниці міського голови Львова. Штаб напрацював рекомендації і план дій для міста, підприємств, балансоутримувачів будинків і окремо для мешканців.

«Вся теплопостачальна система міста на 99% готова до опалювального сезону. ТЕЦи, котельні, мережі готові. Ще тривають певні ремонтні роботи, та проблем немає. Однак, ми живемо в час війни. Всі пам'ятають, як російські ракети вдарили по трьох підстанціях електропостачання і моментально виникли проблеми. Але, слава Богу, що ми вибудували альтернативну систему подачі електроенергії для «Львівводоканалу» і всі насосні станції працювали, і люди навіть не відчули проблем з подачею води. Сьогодні наша задача - підготуватися до ситуації, яку важко взагалі уявити.

Я поставив завдання для всіх служб міста – уявіть ситуацію, коли будуть ракетні удари по об’єктах, які дозволяють бути в теплі. Як вийти з ситуації? Світ нічого нового не придумав. Це теплові насоси. Ми їх встановлюємо на котельнях. Але і там має бути електрика. Далі - дрова і буржуйки. У кожній будівлі вона має бути встановлена, але необхідно продумати всі системи вентиляції, щоб не було біди. Наше управління надзвичайних ситуацій це буде моніторити.

Ми як місто закуповуємо деревину, вугілля і всі необхідні речі, щоб забезпечити тепло. Мешканці теж мають про себе подбати. Банально має бути термобілизна, сихий спирт, батарейки для ліхтариків та ін. Ми всі маємо готуватися», - наголосив мер Львова Андрій Садовий.

Як розповіла Ірина Маруняк, заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства, керівниця штабу з підготовки міста до зими, найбільша загроза для проходження опалювального сезону - це теракти та ракетні удари по енергетичній інфраструктурі з боку росіян, і як наслідок - відсутність ресурсів для її роботи. Відтак пропрацьовують різні варіанти проходження опалювального сезону та можливі загрози. Вже напрацьовали варіанти забезпечення життєдіяльності міста за умови наявності і відсутності газу, електроенергії та інших ресурсів, пошкодження та виведення з ладу систем тепло-, електро- і водопостачання. Відповідно розділено зони відповідальності: що має забезпечити місто, що забезпечують балансоутримувачі будинку – управляючі компанії, ОСББ та ін, та що мають підготувати мешканці.

Відтак місто працює над:

  • переведенням потужностей котелень, ТЕЦ-1 та ТЦ «Північна» на альтернативні види палива;
  • встановленням теплових насосів у районних котельнях;
  • готовністю розгортання пунктів обігріву людей у визначених локаціях;
  • формуванням резервного запасу запчастин та матеріалів для усунення аварійних ситуацій;
  • створенням у місті додаткових 17 аварійних бригад, що чергуватимуть у місті та ліквідовуватимуть аварійні ситуації;
  • закупівлею і підготовкою дров;
  • формуванням запасу солі і піску.

Натомість балансоутримувачам будинків, а це управляючі компанії, ОСББ, ЖБК та ін., рекомендують:

  • провести утеплення будинків, зокрема засклення вікон на сходових клітках, утеплення підвалів і горищ;
  • сформувати запас матеріалів і продуктів;
  • утворити мініаварійні бригади;
  • сформувати запас солі і піску;
  • до початку зими привести у належний стан усі інженерні мережі у будинках;
  • привести у належний стан укриття;
  • сформувати графіки почерговості користування електрикою для усіх квартир будинку (використовуватимуться за потреби);
  • зробити заготовку дров.

З цього приводу вже відбулися численні наради з керівниками управляючих компаній і головами ОСББ.

«Звичка споживання енергоресурсів має бути змінена - усі маємо зрозуміти, що треба економити тепло і електрику. Особливо тепер. Ми радимо додатково запастися людям вовняним одягом, куртками, штанами, шапками, шарфами, рукавицями, ковдрами, спальними мішками, парафіновими або газовими нагрівачами.

Тому, ще до початку холодів нашим мешканцям треба купити теплий одяг та утеплити житло. Рекомендуємо утеплити вікна, двері, закупити термобілизну, ліхтарики, батарейки, спальники, перевірити стан пічок і камінів. Адже в разі відсутності опалення та електрики значення матиме кожен градус.

Останніми роками ми у Львові активно утеплювали будинки, адже якісна теплоізоляція допомагає зекономити 30-40% тепла. Зараз ситуація з утепленням будинків погіршилась, бо, у зв’язку із війною, місцеві та державні програми співфінансування заходів з енергоефективності призупинені. Тому, у підготовці до цієї зими кожен на своєму рівні має готувати своє помешкання», - наголосила Ірина Маруняк.

Як додала Надія Банах, голова Шевченківської районної адміністрації, усі управляючі компанії району зараз проводять заготівлю дров. В основному зрізають аварійні дерева на території району. Також придбали буржуйки, бочки, закуповують генератори.

«Буржуйки, за необхідності, будемо застосовувати в укриттях. Для цього ще буде закуплене відповідне обладнання, зокрема витяжки. Можливо тепла не буде багато, але воно дозволить зігрітися в екстремальних умовах, приготувати собі чай та ін. Також дрова можна буде спалювати в бочках на вулиці», - пояснила Надія Банах.