8-го вересня вшановують 54-ту річницю акту самоспалення, який вчинив Рішард Сівєц на головному стадіоні Варшави як акт спротиву проти вторгнення військ Варшавського договору у Чехословаччині.

Задля вшанування пам'яті трагічної смерті Ришарда Сівєца та його відваги сьогодні, 15 вересня, відбулося спільне покладання квітів до пам’ятної дошки, розташованої у Львові на вулиці Костя-Левицького, 45.

На покладанні квітів були присутні: перший заступник начальника Львівської обласної військової адміністрації Андрій Годик, директор департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва Львівської ОВА Роман Шепеляк, а також Генеральна консулка Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкєвіч.

Довідково: Ришард Сівєц вчинив акт самоспалення 8 вересня 1968 року на головному стадіоні Варшави, де тоді відбувалося Центральне свято урожаю. На урочистості були присутні лідери партії, представники уряду, дипломати, гості з усієї країни та жителі столиці. Спершу він розкинув антикомуністичні листівки, а згодом вилив на себе займисту суміш, відтак підпалив себе, та вигукнув: «Протестую!». Самоспалення було актом спротиву щодо втручання військ Варшавського договору у Чехословаччині, яке розпочалося у ніч проти 21 серпня 1968 року.