Львівська область продовжує приймати внутрішньо переміщених осіб з різних областей України. Чоловіки, жінки, діти – усі в пошуках безпечного місця подалі від воєнних дій. У багатьох людей сучасні обставини спричиняють страх та паніку. Найбільше, звичайно, потерпають діти, які не до кінця розуміють, чому батькам довелось покинути рідний дім.

Разом з фахівцями Центру здоров’я та розвитку «Коло сім’ї» розповідаємо про п’ять простих порад, як підтримати дітей у непростий час війни:

  • Будьте поруч з дитиною. Підтримуйте, обіймайте, заспокоюйте. Пам’ятайте, що батьки – це головне джерело підтримки для своїх дітей.
  • Будьте прикладом. Емоційний стан батьків легко передається на дитину. Частіше кажіть, що все налагодиться, діліться з ними тим, що вам допомагає триматись.
  • Спілкуйтеся. Розказуйте дітям про те, що відбувається в Україні. Чому ви змушені були поїхати? Як подолати труднощі? Однак не варто втішати дітей «псевдооптимістичними» сценаріями, про швидке повернення додому. Дорога до Перемоги може бути довгою.
  • Взаємодійте з дитиною: вчіться, малюйте, читайте, робіть добрі справи.
  • Відновлюйте сили. І вам, і дитині потрібна енергія. Дбайте про сон, харчування, рухову активність.

«Дослідження кажуть, що діти, стикаючись з випробуваннями не обов’язково мають мати психологічні проблеми, а навпаки можуть демонструвати «посттравматичне зростання» - і це великою мірою залежить від підтримки дорослих. Вони можуть зростати у психологічній стійкості, мудрості, вдячності, здатності будувати глибокі стосунки, знати, що у житті найголовніше», - Олег Романчук, дитячий психотерапевт, центр «Коло сім’ї».