Оповіщення населення в громадах Львівщини залишається пріоритетним напрямком роботи цивільного захисту. Відтак, упродовж минулого тижня у Львові та області встановили додаткові системи оповіщення.

У Львові встановили та під’єднали 4 електронні сирени в Рясне-1, Рясне-2, Брюховичах та на Левандівці. До системи оповіщення під’єднали 3 електросирени, які до того вмикались в ручному режимі.

У громадах Львівської області додатково встановили понад 50 об’єктових систем оповіщення. Йдеться про населені пункти Бориславської, Городоцької, Гніздичівської, Дрогобицької, Кам’янка-Бузької, Меденицької, Розвадівської, Рава-Руської, Сколівської та Хирівської територіальних громад.

Разом з цим, є певні труднощі з організацією попередження населення про небезпеку в Солонківській громаді, де не встановлено до цього часу жодного технічного засобу оповіщення.

У зв’язку із численними запитами щодо порядку попередження населення про повітряну тривогу нагадуємо, що перед голосовими повідомленнями «Повітряна тривога» або «Відбій повітряної тривоги» завжди передається попереджувальний сигнал «Увага всім», а саме: уривчасте звучання електросирен, зокрема в запису через вуличні гучномовці (тривалістю до п’яти хвилин).

Припинення звукового сигналу сирени не означає що небезпека минула. Необхідно перебувати у безпечному місці до часу передачі голосового повідомлення «Відбій повітряної тривоги».

На практиці окремі громади включають повідомлення «Повітряна тривога» через автономні системи оповіщення встановлені в старостинських округах, або включають в ручному режимі електросирени на час значно більший від встановленого. Зафіксовані випадки, коли сирени на місцях включають на час 30 хвилин і більше.

Недотримання порядку оповіщення вносить зайву соціальну напругу та призводить до неправильних дій населення за сигналами оповіщення.