За 50 днів війни Львів отримав 3400 тонн гуманітарної допомоги від міст-партнерів із-за кордону, 85% яких було передано в інші українські міста та села. Разом із ліками, продуктами харчування та технікою волонтери передають дитячі малюнки, які надихають українців на перемогу.

«Всі ці 50 днів війни ми дуже відчуваємо підтримку наших закордонних міст-партнерів, цілого світу. Ми відчуваємо, що це наша спільна боротьба. Задовго до війни ми з посольством Великобританії готувались до різних форс-мажорних обставини та вчилися, як діяти в різних ситуаціях. Потім до Львова почали з’їжджатися посли, то ми обговорювати реальні загрози, які можуть на нас чекати. Відтак вранці 24 лютого, коли ми ще не встигли оговтатись від шоку, наші закордонні друзі і міста-партнери, мери, організації, посли різних країн вже телефонували із двома запитаннями: як ви, і що вам потрібно, чим ми можемо допомогти.

Ми розуміли два моменти: Львів повинен допомагати інших містам та допомагати людям, які приїжджали сюди з усієї України. Зважаючи на це, ми одразу сформували список необхідної допомоги: ліки, харчі довготермінового зберігання, щоб ми могли їх передавати містам на сході, а також техніка, зокрема генератори. З цим переліком ми формували наші списки до закордонних партнерів і буквально з другого дня до Львова почали їхати фури із допомогою», – розповіла Тетяна Хабібрахманова, керівниця міського управління зовнішніх зв’язків та промоції Львова.

За цей час Львів перетворився на повноцінний гуманітарний хаб. Він отримує допомогу з-за кордону, більшість з якої передає населеним пунктам України, які перебувають під постійними обстрілами ворога.

«Від початку повномасштабного вторгнення місто отримало 170 фур гуманітарної допомоги з-за кордону. Це 3 тисячі 400 тонн. 85% з отриманого вантажу ми відправили в інші українські міста, села, селища та громади.

Ми відправляємо вантажі як до Києва, Одеси, Харкова, Миколаєва, так і в маленькі села Чернігівської, Дніпропетровської, Харківської областей. У маленькі громади, де живуть від тисячі людей. Так само відправляємо допомогу туди, де теж приймають евакуйованих українців.

Перш за все громади потребують їжі та медикаментів: кровоспинні, знеболюючі, жарознижуючі. Далі запитують про предмети та засоби гігієни, дитяче харчування. І вже потім одяг. Так само часто просять питну воду, тому що в деяких містах є з цим проблеми.

Частину гуманітарної допомоги ми також скеровуємо для забезпечення потреб тих українців, які зараз знайшли прихисток у Львові. Це близько 200 тисяч людей. Ми отримуємо запити про потреби з локацій, де проживають евакуйовані», – сказала Наталія Бунда, керівниця департаменту розвитку, координаторка гуманітарних складів міста.

У Львові за цих 50 днів повномасштабного вторгнення працювало близько тисячі волонтерів. Вони працюють на міських складах, комунікують із локаціями, які приймають евакуйованих українців у Львові. Одним з таких волонтерів став Валерій Степанюк, мешканець Ірпеня.

«Львів зараз дає ковток свіжого повітря, завдяки якому виживають міста, що потрапили під окупацію. Зараз люди там мають лише віру у нашу перемогу, а всього решта не вистачає. Там зараз нічого немає, тому вони потребують всього – їжі, медикаментів, будівельних матеріалів. Ми з дружиною також бачили це все і нам вдалося втекти до Львова. Мені захотілось віддячити місту за теплоту, тому я пішов волонтерити», – зазначив Валерій Степанюк.