При Новояворівському вищому професійному училищі та Львівському професійному коледжі готельно-туристичного та ресторанного сервісу відкрили кваліфікаційні центри, де кожен охочий може скласти іспит та отримати офіційний документ про присвоєння кваліфікації. Ці заклади є першими в області, які отримали відповідні сертифікати.

«Створення кваліфікаційних центрів особливо зараз є на часі. Самоосвіта та неформальне навчання дорослих потребують законного підтвердження здобутих знань і навичок. Саме такі центри і покликані ухвалювати оперативні рішення, аби офіційно закривати потреби на ринку праці. Найважливіше, що здобувач після складання кваліфікаційних замірів отримує сертифікат державного зразка і зможе офіційно працевлаштуватися за професією. Також такий підхід вирівнює затребуваність на ринку вакансій і зменшує кількість працюючих не за фахом. Ми будемо й надалі працювати над створенням нових центрів кваліфікацій», – наголосив Іван Пикус, начальник відділу інновацій, професійної, фахової передвищої та вищої освіти Львівської ОВА.

5 та 8 вересня 2023 року в Національному агентстві кваліфікацій відбулося засідання акредитаційної комісії. Відповідно до ухвали комісії Львівський професійний коледж готельно-туристичного та ресторанного сервісу та Новояворівське ВПУ мають право здійснювати оцінювання й визнання результатів навчання, здобутих особами шляхом формальної, неформальної або інформальної освіти, присвоєння та/або підтвердження відповідних професійних кваліфікацій, визнання відповідних професійних кваліфікацій, здобутих в інших країнах.

Професійні кваліфікації, які можуть бути присвоєні/підтверджені у кваліфікаційному центрі Новояворівського вищого професійного училища:

- Кухар 3 розряду
- Кухар 4 розряду
- Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення ІІ категорії
- Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення І категорії
- Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів
- Електрогазозварник 2 розряду
- Електрогазозварник 3 розряду
- Електрогазозварник 4 розряду

Професійні кваліфікації, які можуть бути присвоєні/підтверджені у кваліфікаційному центрі Львівського професійного коледжу готельно-туристичного та ресторанного сервісу:

- Майстер готельного обслуговування (трудові функції А, Б та В)
- Старший майстер готельного обслуговування (трудові функції А, Б, В та Г)
- Майстер ресторанного обслуговування (Майстер ресторанного обслуговування 4 розряду) – трудові функції А, Б, В та Г
- Старший майстер ресторанного обслуговування (Майстер ресторанного обслуговування 5 розряду) – трудові функції А, Б, В, Г та Д
- Молодший кондитер (кондитер 3 розряду) – трудові функції А, Б
- Кондитер (кондитер 4 розряду) – трудові функції А, Б, В
- Кухар 3 розряду
- Кухар 4 розряду
- Кухар 5 розряду.⠀

«Станом сьогодні заклади професійно-технічної освіти повинні бути гнучкими та розвиватись відповідно до умов та вимог сьогодення.  Ми повинні забезпечувати регіон кваліфікованими робітниками, якими є наші випускники. Проте, через різні життєві обставини є ті, кому не пощастило здобути професійну освіту, але вони мають навики та знання. Тому визнання неформального навчання і самоосвіти у кваліфікаційному центрі є тим швидким рішенням з наповнення ринку праці затребуваними працівниками, на яке чекає роботодавець», – розповідає директор ДНЗ «Новояворівське ВПУ» Роман Пахолок.

Відкриття кваліфікаційних центрів сприяє створенню механізму швидкого підтвердження кваліфікації, що дозволяє наповнити ринок праці та відповідати на запити сучасних роботодавців. Чимало людей володіють хорошими знаннями та вміють якісно виконувати роботу, однак через відсутність документального підтвердження про їхню кваліфікованість дуже часто виникають проблеми з працевлаштуванням. У кваліфікаційному центрі можна скласти іспити та отримати документ про присвоєння відповідної кваліфікації. Це допоможе з подальшим працевлаштуванням.

«Українська профтехосвіта прямує до європейських стандартів урегулювання кваліфікації працівників з урахуванням потреб ринку праці та можливостей професійної освіти. Кухарі-кондитери, майстри ресторанного та готельного обслуговування, електрогазозварники, оператори з обробки інформації та програмного забезпечення тепер можуть підтвердити або встановити професійну кваліфікацію у незалежних центрах кваліфікації на Львівщині», – наголошує Наталія Рибак, заступниця директора навчально-методичного центру професійної (професійно-технічної) освіти у Львівській області.

Зазначимо, що кваліфікаційні центри можуть створювати юридичні особи будь-якої форми власності: бізнес, заклади освіти, професійні асоціації тощо. Держава це дозволяє робити всім, за умови відповідності критеріям акредитації.

Докладну інформацію про кваліфікаційні центри та отримані у них сертифікати можна знайти на сайті Національного агентства кваліфікацій та в Реєстрі кваліфікацій, а також на сайтах закладів.