Одним з найчастіше використовуваних кондитерами допоміжних продуктів є пектин. Він знаходить своє застосування, як на великих виробництвах харчової промисловості, так і в домашніх умовах. Ця речовина використовується при виробництві джему, конфітюру, мармеладу, пастили, желейних виробів, зефіру і так далі. Пектин є також одним з компонентів морозива, соковмісних напоїв, йогурту, кетчупу, майонезу. Речовина, зареєстрована як харчова добавка E440, виконує функцію:

  • гелеутворювача і загусника;
  • стабілізатора та освітлювача;
  • вологоутримувального агента і засобу для капсулювання.

Замовити продукт в порошкоподібному або рідкому виді оптом і уроздріб можна в інтернет-магазині кондитерської сировини й інвентаря «Тортіно» на сайті Тортіно. Залежно від сировини, з якої робиться речовина, він може мати різний колір. Використання пектину скорочує час приготування продукту, робить його аромат більше насиченим.

Що таке пектин

Це полісахарид, що міститься в тій або іншій кількості практично у будь-якому продукті рослинного походження. Найвищий рівень змісту в:

  • ягодах (смородина, журавлина);
  • фруктах (слива, абрикоса, яблуко);
  • шипшині;
  • цедрі апельсина, грейпфрута, лимона, лайму.
  • буряковій макусі.

Саме плоди яблук, кірка цитрусових і буряк є основною сировиною для виробництва цієї речовини у вигляді порошку. Особливістю пектину є здатність створювати досить міцну текстуру кінцевого продукту, не впливаючи на його колір, запах і смак. На відміну від желатину ця речовина надає желеподібним кондитерським виробам природну в'язкість.

Різновиди пектину, їх особливості

У кондитерському виробництві найбільш затребуваними є два види речовини – жовтий і NH. Перший вид продукту має два різновиди – цитрусовий і яблучний. Їх основна відмінність полягає в ступені прозорості розчину. З пектином з цитрусів він прозоріший. Для більшої ефективності жовтої речовини в процесі готування у блюдо додають лимонну кислоту або сік (якщо ці компоненти відсутні в купленому порошку). Особливістю жовтого виду пектину є необхідність в добавці значної кількості цукру. Інакше неможливе якісне загусання. Ще одна відмінна риса цієї речовини – неможливість розігрівання вже застиглої маси. Якщо це зробити – повторного загусання вже не вийде. Таке явище називається відсутністю термооборотності. Зберігати жовту речовину понад 6 місяців небажано з-за послаблення його желюючих властивостей. Містити порошок потрібно в добре закритому посуді. Пектин NH належить до категорії термооборотних речовин. Це означає, що навіть після декількох розігрівань маса застигатиме знову. На відміну від жовтої речовини NH потребує набагато меншої кількості цукру для желювання.

Правила використання пектину

Загальною є наступна вимога до пропорції: 1 кілограм фруктів – 0,5 кг цукру – 4-5 грам пектину. Якщо цукру буде 250 г, кількість речовини збільшується до 7-10 грам. У разі відсутності цукру на кілограм фруктів знадобиться близько 12-15 г пектину. Для варіння джему або варення знадобиться всього три хвилини. Триваліший процес термообробки негативно позначається на желюючих властивостях речовини, кольорі й смаку готового продукту. Всипати загусник безпосередньо в рідину не рекомендується, оскільки він просто перетвориться на грудку злиплих частинок, що розбухнули. Щоб цього не сталося, пектин спочатку потрібно змішати з парою-трійкою столових ложок цукру, і тільки потім додати суміш в масу, рівномірно розподіляючи її вінчиком. Її температура не повинна перевищувати +450C.

Користь речовини для організму

Цінність пектину полягає в сприянні поліпшення кровообігу і травлення, нормалізації артеріального тиску і роботи печінки. Речовина також робить благотворний вплив на стан слизових оболонок і шкірного покриву. Замовити з доставкою якісний пектин обох видів в інтернет-магазин «Тортіно» можна телефоном або онлайн.